Ovo su znakovi da je trening bio dobar

Kako biste se uvjerili da je vježbanje pomoglo, ne samo vašem zdravlju, nego i ostvarenju ciljeva koje želite postići, ne oslanjajte se na znakove poput bolova u mišićima ili količine znoja koju ste prolili tokom treninga. Umjesto toga skoncentrišite se na konkretne pokazatelje koji će vam otkriti koliko ste napredovali.

Možete li vježbati više nego prošlog mjeseca?

Ne uspoređujte današnji nivo tjelovježbe s jučerašnjim, no usporedite je s onim što ste radili prije nekoliko sedmica, mjeseci ili čak godina. Naime, vaša snaga nije ista svakog dana i ovisi o tome koliko ste se naspavali, koliko ste jeli, koliko ste pod stresom i kako ste raspoloženi.

Jeste li dosljedni?

Možda ne možete rezultate uporediti s prošlomjesečnima, jer ste tada radili sasvim drugačije vježbe, ili uopće niste vježbali. No imajte na umu da je tajna napretka u upornosti i dosljednosti. Ako ste odvojili vrijeme za vježbu, to je pobjeda samo po sebi. To je najvažnije postignuće, jer samo ako ste uporni napredak će doći. Ovo je nešto što možete uporediti s prošlim mjesecom, pa se zapitajte jeste li dosljedni kao što ste i tada bili.

Je li vaš minimum u vježbanju porastao?

Dizanje tegova je sport koji zahtijeva tehniku i fokus uz snagu, a dobri dani mogu biti zaista sjajni jednako kao što su i rijetki. Pravi znak napretka je da ostvarite nove lične ciljeve i pomičete granice minimuma. Ako trčite, možda ste primijetili da je vrijeme koje vam je prije bilo potrebno za jedan kilometar sada dovoljno za tri do pet kilometara.


Jeste li u boljoj formi?

Ako nešto radite bolje nego prije, riječ je o napredovanju, čak i ako to nije utjecalo na brojeve. Možete li napraviti dublji čučanj? Svaki tip vježbe koji zahtijeva tehniku, a vi je s vremenom usavršavate, uspjeh je. Čak i ako ste samo postali pokretniji, pohvalite se jer ako su rezultati mali, ne znači da su nevažni. Male stvari se zbrajaju.

Osjećate li se dobro?

Nakon treninga se možete osjećati loše, no možete se osjećati i sjajno. Jeste li ikad završili trening osjećajući se kao da imate više energije nego kad ste počeli? To nije rijetkost. Posebno ako prihvatite činjenicu da se zbog treniranja možete osjećati bolje.

Facebook komentari