Ožiljci od akni i bubuljica, kako ih spriječiti i liječiti?

Autor: Prim. dr. Mubera Šestić, specijalista dermatovenerolog, KB Zenica

Sigurno je da svako od nas poznaje nekoga sa „problematičnom kožom“. Ovaj pojam u narodu najčešće podrazumijeva problem sa aknama i ožiljcima od akni. Kada vidimo osobu koja ima problem sa aknama uglavnom na to gledamo kao na estetski problem. Međutim, za tu osobu, to je puno više od estetskog problema. Acne vulgaris predstavlja hroničnu upalnu dermatozu pilosebacealnog folikula. Javlja se kod više od 85% mladih osoba u dobi od 11-25 godina. U većini slučajeva akne se prezentiraju u formi blage do umjereno teške kliničke slike. Tip kože koji posjedujemo je genetski uslovljen, a masna koža kod koje dolazi do pojave akni je jedan od tri tipa. Druga dva tipa su suha koža i mješoviti tip kože.

Različiti tipovi akni

Glavni krivac za prekomjerno izlučivanje sebuma (loja) jeste povišena razina cirkulirajućeg dihidrotestosterona, odnosno muškog spolnog hormona. Previše androgena dovodi do disbalansa koji se očituje na koži pojačanim lučenjem sebuma. Sebum istovremeno mijenja i sastav, te postaje zasićeniji skvalenom (liposolubilni antioksidans kojeg proizvodi naša koža) koji je zbog nestabilnosti skloniji oksidaciji pa postaje gušći, što otežava njegovo izlučivanje do površine kože. Blokira se dlačno – lojni kanal zbog čega dolazi do prekomjernog umnožavanja stanica. Sebum ostaje zarobljen, te nastaju mitiseri (komedoni). Da bi se razvile akne potreban je prekomjerni razvoj bakterija koje su inače normalno prisutne na površini kože, te patogenih bakterija poput Propionobacterium acnes. Postoje različiti tipovi akni: mitiseri (komedoni) koji predstavljaju ne upalni oblik akni, međutim, dosta često ovaj oblik bude uzrokom razvoja upale, te nastaju papule (crvena bubuljica), pustule (ispunjene žućkastim gnojnim sadržajem) i ciste (gnojni noduli). Najteži oblik akni je Acna conglobata.

Svi oblici akni zahtijevaju liječenje, no pri tome ne postoji univerzalni pristup, već ga treba prilagoditi svakom pacijentu. Život pacijenata sa aknama može biti težak jer zahtijeva svakodnevnu njegu i tretman kože koja je uglavnom bolna. Međutim, u većini slučajeva problemi ne prestaju nestankom papula i pustula sa kože. Akne mogu da ostave ozbiljne tragove i ožiljke na koži, što može u velikoj mjeri utjecati na psihičko stanje pacijenta, a kao rezultat imati gubitak samopouzdanja, te izbjegavanje društvenih interakcija. Zbog toga je važno znati da možemo djelovati preventivno kako bismo izbjegli nastanak ožiljaka od akni.

Istiskivanje bubuljica je greška

Prva greška koja se može napraviti je dirati bubuljice i akne, samostalno pokušati istisnuti gnojni sadržaj. Tada dolazi do oštećenja krvnih sudova i okolnog tkiva što može biti izrazito bolno, a svakako da povećava rizik od stvaranja ožiljaka. U procesu nastanka ožiljaka važnu ulogu imaju vlakna kolagena. Kada se koža ošteti, naročito kada dođe do oštećenja dubljih slojeva kože, zarastanje može da bude problematično. Tada, vlakna kolagena pomažu da oštećeni dio kože zaraste. Problem nastaje kada dođe do produkcije povišene ili smanjene količine kolagena, što se očituje nastankom ožiljaka u vidu ispupčenja ili udubljenja na koži.
Kako bismo spriječili da do ovoga dođe najčešće se primjenjuju lokalni tretmani akni kako bi se smanjila upala i omogućilo pravilno zarastanje kože. Veliki je broj preparata koji se mogu primijeniti, kako prirodnih, tako i hemijskih agenasa.

Primjena preparata na bazi lizozima (Lysoderm® krema) je opravdana u tretmanu akni iz više razloga. Lizozim ima dokazano djelovanje protiv bakterija, virusa i gljivica, a rekli smo da su bakterije glavni uzročnik nastanka akni. Antiinflamatorno djelovanje lizozima će omogućiti da se upala na koži smanji. Krema se nanosi 2-3 puta dnevno na promjene (komedone, papule), a prije svakog nanošenja je neophodno oprati lice toplom vodom i sapunom ili gelom za njegu masne kože. Lysoderm® krema se između ostalog primjenjuje kod površinskih rana (ogrebotine, posjekotine, različiti ulkusi, opekotine od sunca) s ciljem poticanja epitelizacije, te poboljšanja i ubrzavanja procesa zarastanja rana. Upravo u ovome se ogleda opravdanost primjene Lysoderm® kreme u prevenciji nastanka trajnih ožiljaka od akni jer će pospješiti pravilnu epitelizaciju. Dermatolozi danas primjenjuju mnoge metode kako bi liječili ožiljke od akni, te je jako bitno pristupiti individualno svakom pacijentu. U većini slučajeva gdje je došlo do nastanka ožiljaka, lokalni tretmani u vidu krema i gelova više nisu dovoljni. Zbog toga se pristupa modernijim i invazivnijim metodama kao što je laserski tretman ožiljaka. Ovu metodu bi svakako trebao provoditi iskusni dermatolog kako ne bi došlo do povrede okolnog tkiva. U svijetu je sve veći broj osoba sa problemom akni, te kako raste taj broj, povećavaju se i napori dermatologa da se aknama pristupa na pravilan način. Na kraju, bitno je naglasiti da je od same pojave akni na koži važno pravilno pristupiti, te djelovati preventivno kako ne bi došlo do ozbiljnog oštećenja kože.

Facebook komentari