Pet mitova o vježbanju koje trebate zaboraviti

Teško se odlučujete za vježbanje? Nemojte dopustiti društvenim mrežama ili lošem iskustvu da vas okrenu od ove fizičke aktivnosti. donosimo vam pet mitova zbog kojih se često odustaje od vježbanja.

Hodanje ne daje iste rezultate kao trčanje

Ako je riječ o istoj distanci, otprilike isti broj kalorija ćete sagorjeti i trčeći i hodajući. Studije su dokazale da je bitnije koliko dugo vježbate, od toga koliko teške vježbe prakticirate.

Vježbanje potiče glad

To je vrlo čest i pogrešan zaključak: ako vježbom sagorite stotinu kilokalorija, nakon vježbanja jest ćete mnogo više. No, studije su pokazale da vježbanje nema nikakve veze sa ličnim potrebama za hranom. Izuzetak su sportaši koji treniraju po dva sata dnevno. Zapravo je suprotno, tvrde stručnjaci, jer vježbanje i trening potiskuju glad.

Odakle dolaze kaorije potpuno je nevažno

Nisu sve kalorije jednake i nemaju isto porijeklo. Prvo, pojedina hrana (proteini najviše) troše više energije prilikom žvakanja, probave, metabolizma i pohrane u organizmu. Istovremeno, hrana poput masti i ugljikohidrata troši manje kalorija za probavu i pohranjivanje.
Drugo, različiti tipovi hrane različito utiču na visinu šećera u krvi. Prerađeni ugljikohidrati (bijeli hljeb, kolači i voćni sokovi) naglo podižu nivo šećera u krvi, što rezultira i bržim padom nivo šećera u krvi, što potiče glad, nakupljanje masti i viška kilograma. Hrana bogata vlaknima, poput jabuka, sporije podiže šećer u krvi i samim tim je bolja za organizam. I na kraju, vodenasta hrana, poput povrća i supa, brže nas zasiti pa stoga brže prestanemo da jedemo.

Sama dijeta je dovoljna za ravnomjeran gubitak kilograma

Sigurno da ćete izgubiti kilograme u kratkom roku ograničite li unos kalorija, ali vježbanjem će taj rezultat biti dugoročan. Trening sagorijeva kalorije, oblikuje mišiće koji zauzimaju mnogo manje prostora u tijelu od masti. Što više mišićnog tkiva imate više ćete kalorija sagorjeti i u stanju mirovanja.

Ne postoji idealno vrijeme za vježbanje

Ako jednostavno izađete u šetnju, zbog održavanja zdravlja ili kako biste skinuli kilograme, nije važno kad to činite. Ali, ako ste sportaš koji želi najbolji rezultat, izaberite kasno poslijepodne za trening. Tada je temperatura tijela najviša što je odlično za sagorijavanje kalorija.

Facebook komentari