Pet načina kako zaštititi zdravlje očiju

Rizici za probleme s vidom se povećavaju s godinama, iako postoje stvari koje možemo uraditi da zaštitimo vid. Ranija liječenja ovih problema mogu usporiti gubitak vida ili čak obnoviti normalno stanje.

Pregledajte se redovno. Rani znakovi bolesti i promjene u vidu mogu početi bez ikakvih simptoma.

Upoznajte se sa rizicima. Veoma je važno znati porodičnu historiju zbog određenih bolesti vida koje se naslijeđuju. Ako imate bliskog srodnika sa makularnom degeneracijom, postoji 50 posto šanse da razvijete ovu bolest. Porodična historija glaukoma povećava rizik za ovu bolest 4 do 9 puta.

Hranite se pravilno. Zaštita vida je još jedan od dobrih razloga da se držite zdrave ishrane koja ima niske nivoe masnoće te je bogata voćem, povrćem i čitavim žitaricama. Hrana koja je zdrava za oči uključuje citrusno voće, biljna ulja, zeleno povrće i ribu (losos, bakalar).

Prestanite pušiti. Pušenje povećava rizik za očne bolesti, kao što su katarakta i makularna degeneracija. Pored toga povećava i rizik za srčane bolesti koje mogu naštetiti zdravlju oka.

Nosite naočale. Izlaganje UV zrakama povećava rizik za bolesti oka. Nosite naočale koje imaju 100 posto zaštite od UV zraka dok ste vani, kao i šešire.

Facebook komentari