Pet prirodnih načina kako se riješiti umora

Kada dođe do širenja krvnih žila, tad se pogoršavaju simptomi niskoga krvnog pritiska. To su vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (ili “preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojna i blijeda koža, pa i nesvjestica.

Ali u većini slučajeva niski pritisak koji se javlja kod mladih i zdravih ljudi, te uzrokuje umor, i nije nešto što treba zabrinjavati ako nije posljedica određene bolesti ili lijekova, te je najčešće dovoljno da se pacijent pridržava određenih mjera.

Prepoznate li se u navedenim simptomima, ovo su neki od prirodnih načina na koje sebi možete pomoći kod niskog krvnog pritiska.

Uravnotežite obroke, odnosno klonite se dijeta i prejedanja

Nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćeš se osjećati još umornijom i nedostajat će ti energije za normalno funkcioniranje, pa je važno prehranu organizirati kroz više manjih obroka tokom dana.

Jedite više kuhana jela i dodajte malo soli u hranu (ali umjereno!) kako bi potaknula žeđ

Pijte više tekućine i jedite voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje – to će regulisari cirkulaciju i ublažiti probleme.

Pojačajte unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine

Naročito je važan B12 vitamin, te vitamin C, kalcij, željezo i bjelančevine. Preporučuju se zeleno lisnato povrće, naranče, banane, brokula, grah, suncokret, pšenične klice, cvekla, celer, krompir i suho voće.

Budite aktivniji

Vježbanje može pomoći da dovedete pritisak u ravnotežu, ali nemojte s tim započeti naglo, da ne izazovete suprotni efekt. Preporučuju se vježbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umjerene vožnje biciklom i rolanja.

Izbjegavajte duga tuširanja toplom vodom

Znamo da je ovo vrlo teško, pogotovo u ovo doba godine, ali probajte se kratko tuširati jako toplom vodom pa zadnju minutu se isprati hladnijom, kako bi se poboljšala cirkulacija.

Facebook komentari