Pet savjeta za zdraviju kožu

Pravilna njega kože i zdrav način života mogu pomoći odgoditi prirodno starenje i spriječiti razne probleme kože. Dobrom njegom kože, uključujući zaštitu od sunca i nježno čišćenje, možete vašu kožu održati zdravom i sjajnom. Evo 5 savjeta kako do lijepog i njegovanog izgleda kože.

Štitite svoju kožu od sunca

Jedan od najvažnijih načina njege kože je zaštita od sunca. Često i dugotrajno izlaganja suncu može prouzrokovati bore, staračke pjege i druge probleme – kao i povećati rizik od raka kože. Za najpotpuniju zaštitu od sunca koristite kremu za sunčanje širokog spektra, sa zaštitnim faktorom od najmanje 15. Nanesite ravnomjerno kremu za sunčanje na kožu i ponovo je nanesite svaka dva sata – ili češće ako plivate ili se znojite. U najtoplijim mjesecima, tražite hlad i izbjegavajte sunce između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače. Nosite zaštitnu odjeću. Pokrijte kožu čvrsto tkanim košuljama dugih rukava, dugim pantalonama i šeširima širokog oboda.

Zaboravite na cigarete

Pušenje čini vašu kožu starijom i doprinosi nastanku bora. Pušenje sužava male krvne žile u najudaljenijim slojevima kože, što smanjuje protok krvi i čini kožu bljeđom. Pušenje također oštećuje kolagen i elastin – vlakna koja vašoj koži daju snagu i elastičnost. Pored toga, ponavljajući izrazi lica dok pušite – poput napuhavanja usnica prilikom udisanja i škiljenja očiju kako biste izbjegli dim – mogu doprinijeti borama.
Ako pušite, najbolji način da zaštitite kožu je prestanak pušenja. Pitajte svog liječnika za savjete ili tretmane koji će vam pomoći da prestanete pušiti.

Nježno njegujte kožu


Svakodnevno čišćenje i brijanje mogu ostaviti neželjene tragove na vašoj koži. Najprije, ograničite vrijeme kupanja i korisitite manje toplu vodu, u suprotnom, topla voda i duge kupke uklanjaju ulja s vaše kože. Izbjegavajte jake sapune. Umjesto toga
odaberite blaga sredstva za čišćenje. Obrišite se pažljivo.
Da biste zaštitili i pripremili kožu, prije brijanja nanesite losion ili gel za brijanje. Koristite čistu i oštru britvicu, a brijte se u smjeru u kojem raste dlaka. Nakon pranja ili kupanja, nježno tapkajte ili osušite kožu ručnikom tako da na koži ostane malo vlage. Ako je vaša koža suha, koristite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože.

Hranite se zdravo

Zdrava prehrana može vam pomoći da izgledate i osjećate se bolje. Jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Povezanost prehrane i akni nije jasna – ali neka istraživanja sugeriraju da prehrana bogata ribljim uljem ili dodacima ribljeg ulja i siromašna nezdravim mastima i prerađenim ili rafiniranim ugljikohidratima može pomoći da koža izgleda mlađe. Pijenje puno vode pomaže vam održavati kožu hidratiziranom.

Smanjite stres

Nekontrolirani stres može vašu kožu učiniti osjetljivijom i potaknuti pojavu akni i drugih problema. Da biste sačuvali zdravu kožu i zdravo stanje duha – kontrolišite i po mogućnosti smanjite nivo stresa u svakodnevnom životu. Odspavajte dovoljno, postavite razumna očekivanja, smanjite listu obaveza i nađite vremena da radite stvari u kojima uživate. Rezultati bi mogli biti dramatičniji nego što očekujete.

Facebook komentari