Pet važnih vitamina za svaku trudnicu

Vitamini su organske, uglavnom esencijalne tvari, što znači da ih organizam ne može sam stvarati, već ih moramo unositi hranom ili vitaminskim proizvodima, ako ih je ljekar odobrio. Izuzetak su vitamini E, D i niacin koje naš organizam može sam sintetizirati.

Vitamini u organizmu imaju ulogu katalizatora, a neophodni su za rast ploda i vitalnost organizma.

1. Vitamin C

Jača tjelesne odbrambene snage, posebno je važan za kosti, hrskavice, vezivno tkivo i zube. Osjetljiv je na svjetlost, vrućinu i vlagu, pa namirnice bogate ovim vitaminom treba pažljivo čuvati i najbolje ih je upotrebljavati svježe. Najbogatiji izvori su: nar, crni ribiz, trešnja, limun, narandža, mandarine, kivi, kupus, paradajz, paprika. Preporučljiva dnevna količina za trudnice od četvrtog mjeseca iznosi 500 mg

2. Vitamin B

Namirnice bogate ovim vitaminom značajni su za opskrbu organizma energijom, imaju važnu ulogu za funkcioniranje nervnog sistema kao i za rast i razvoj svih ćelija. Namirnice bogate B vitaminima su: pivski kvasac, nemasna svinjetina, integralni hljeb, sojine ljuskice, plava riba, naprimjer skuša i sardine.

3. Vitamin A

Pospješuje vid, značajan je za kožu i sluznicu, kao i za kvalitetu kose. Ima ga u jetricama, maslacu, siru, ribi, mrkvi i kelju. Preporučljiva dnevna količina za trudnice iznosi 800 mikrograma.

4. Vitamin D

Potpomaže rast i razvoj kostiju i zuba, regulira metabolizam kalcija i fosfora. Namirnice u kojima ima vitamina D: riblje ulje i meso, mlijeko i mliječni proizvodi, žumanjak, jetrica i kvasac. Preporučljiva dnevna količina za trudnice od četvrtog mjeseca trudnoće je 10 mikrograma.

5. Vitamin E

Ovaj vitamin je izuzetno snažan antioksidans koji uništava štetne radikale i štiti stanične membrane. Ima ga u ulju pšeničnih klica, jajima, avokadu, kelju, paprici, bademima, sjemenkama suncokreta i bundeve. Preporučljiva dnevna količina za trudnice od četvrtog mjeseca iznosi 14 mg.

Facebook komentari