Pijte puno vode: Kako do hidriranog organizma u kućnom režimu

Održavanje organizma hidriranim je jedna od ključnih pretpostavki zdravlja. Tačno je i da u kućnim uslovima ova zdrava navika nekako uvijek izostane.

Potrebno je da znate koliko vode je neophodno da popijete

Projsek je između 1,5 i 2 litra, što je ekvivalentno između 8 do 10 čaša vode dnevno za odraslu osobu. Ovo se odnosi na stanja kada nema bolesti, odnosno preporuka je za zdrav organizam. Ukoliko u toku dana trenirate dosta, takođe, potrebno je da ovu preporuku prilagodite sebi, tj. situaciji, time što ćete unijeti više od 2 litra vode.

Obratite pažnju na svoj urin

Karakteristike urina tačno pokazuju u kakvom stanju hidriranosti je vaš organizam. Ako je tamne boje, to je prvi jasan znak da ne pijete dovoljno vode. Urin svjetložute boje je najzdraviji znak – jer ukazuje da ste dovoljno hidrirani. Gotovo providan urin je znak da ste unijeli previše tečnosti i da bi trebalo da napravite malu pauzu.

Napomena: Iako je riječ o nečemu što se izuzetno rijetko dešava, unos prevelike količine vode dovodi do mučnine, glavobolje ili povraćanja – što su posljedice intoksikacije. Međutim, rijetko ko dođe do ovog stupnja. Osjetićete prije nego što do toga dođe da ste popili dovoljno vode i tada se zaustavite.

Neka vam čaša ili flašica budu pri ruci

Ako previše vremena provodite sjedeći dok radite, poželjno je da vam pri ruci uvijek bude čaša ili, štaviše, flaša sa vodom. Tako ćete popiti više vode nego što biste mogli da pretpostavite. Manje napora ćete uložiti da biste ostvarili svoj cilj, koji se tiče unosa tečnosti.

Učinite vodu privlačnijom

Mnogim ljudima je teško da piju velike količine vode zbog toga što voda nema ukus. I za ovo postoji rješenje – ako u vodu ubacite nekoliko komada isječenog voća ili neku aromatičnu biljku – ispijanje vode ima potencijal da vam postane pravo uživanje. Dodatna korist je, ako, na primjer, ubacite nekoliko kriški limuna, vaša voda je obogaćena vitaminom C.

Pravilno mijenjajte

Istina je da nije voda jedini način da održite telo hidriranim, ali takođe, ne znači da ste izvršili pravilnu zamjenu ukoliko ste umjesto vode popili kafu. Čaj, s druge strane, može se smatrati prihvatljivom zamjenom za čašu vode, jer nije diuretik.

Facebook komentari