Pojava celulita: Šta su uzroci i kako ga se riješiti

Žene imaju veću šansu da dobiju celulit od muškaraca. Glavni razlog pojave celulita je slabi protok krvi, što uzrokuje da se nagomilavaju stanice masti u koži, te ih vezivno tkivo ne može obuzdati, zbog čega nastaju nabori na površinama.

Stvari koje utječu na pojavu celulita uključuju: lošu ishranu, spori metabolizam, nedostatak fizičke aktivnosti, promjene u hormonima, dehidraciju, debljinu i boju kože.

Celulit se pojavljuje manje na tamnijoj koži. Ako imate svjetliji ten, proizvodi za samopotamnjivanje mogu učiniti da je celulit manje vidljiv. Postoje i drugi načini kako se riješiti celulita.

Kriolipoliza – Ova neinvazivna provedura zamrzava i ubija ćelije masti. Kada su mrtve, tijelo ih prirodno izbaci iz organizma. Ovaj tretman se obično koristi za oblikovanje tijela, ali kod izbacivanja masti iz tijela može smanjiti celulit.

Laserski tretmani – Zovemo ih još i radiofrekventni sistemi koji  su obično mješavina masaže i liposukcije. Može razgraditi mast, skloniti konektivno tkivo da smanji nabore, poboljšati rast kolagena i zatezanja kože, povećati cirkulaciju krvi.

Masaža – Većina opcija se temelji na ideji masaže problematičnog područja da bi se povećala cirkulacija krvi i smanjilo nagomilavanje masti. Duboke masaže mogu razložiti konektivno tkivo koje uzrokuje izbočine. Problem kod ovakve vrste tretmana je da ima samo kratkoročne učinke.

Svi mogu imati celulit, bilo da ste mršavi ili imate viška kilograma. Najbolji način za uklanjanje celulita je kardio i trening jačine.

Fokusiranje na noge, kukove i zadnju ložu tokom treninga čini kožu nježnijom i manje naboranom

Facebook komentari