Pojava dehidrirane kože

Dehidriranoj koži nedostaje vode, što vodi ka tome da ten izgleda nejednako, a bore su dosta uočljivije. Iako dehidrirana koža može biti smetnja za svakodnevni život, lako ju je liječiti promjenom određenih životnih navika.

Dehidrirana koža je ponekad sinonim za suhu kožu. Međutim, to su dvije različite pojave. Dok dehidriranoj koži nedostaje vode, suha koža zapravo ima manjak prirodnih ulja. Osim toga, suha koža je tip kože, a dehidracija se smatra stanjem.

Koža obično treba pomoć sa dodatnom hidratacijom kako bi se zaštitila od daljeg gubitka vlage.

Osim što ne pijemo dovoljno vode, uzrok pojavi dehidrirane kože može biti i učestalo mokrenje potaknuto unosom većih količina kofeina ili gaziranih pića. Zato je i zbog ovoga dobro kafu piti umjereno, a gazirana pića koristiti što manje ili nikako. Dehidrirana koža može se pojaviti i kao posljedica znojenja kada vježbamo. Za razliku od suhe kože, dehidrirana koža može uzrokovati simptome kao što su tamniji krugovi oko očiju, “spuštene” oči,  “sjene” (posebno ispod očiju i oko nosa) i pojavu bora.
Ozbiljna dehidracija može uzrokovati i simptome kao što su vrtoglavica, suha usta, slabost, tamniji urin,  a ne samo probleme sa kožom. 

Dehidrirana koža zna biti “dosadan” problem, ali se može efikasno liječiti kad se identifikuje.

Facebook komentari