Pojava hemoroida kod beba

Budući da bebe ne mogu reći šta ih muči, važno je paziti na pojavu određenih simptoma kako biste utvrdili ima li dijete hemoroide. Ako vidite natečene i iritirane grudvice oko bebinog anusa, one bi mogle biti naznaka hemoroida.

Simptomi hemoroida kod beba uključuju tragove svijetlo crvene krvi u stolici, učestalo plakanje tokom probave i pojavu suhe stolice.

Budući da je najčešći uzrok hemoroida konstipacija, važno je pratiti šta beba jede. Ako vaše dijete doji, malo je vjerovatno da će imati konstipaciju. Ako je primarni izvor hrane formula ili ste započeli prelaz na čvrstu hranu, postoji šansa da beba dobije konstipaciju.

Ljekar bi u tom slučaju mogao savjetovati dodavanje vode, jabuka, krušaka ili soka od šljiva, kašasti grašak, suhe šljive i više žitarica u ishranu.  Uz konstipaciju, jedan od simptoma koji pokazuje da beba ima hemoroide je analna pukotina.

Analna pukotina je izdužena pukotina koja se pojavljuje u analnom kanalu, a koju uzrokuje čest prolazak tvrde i velike stolice. Analne pukotine obično se same zaliječe, a roditelji se potiču da često mijenjaju pelene svojoj bebi i nježno čiste analno područje.

Facebook komentari