Pojava i uzroci sijede kose

Folikule kose imaju pigmentne ćelije koje prave melanin, hemikaliju koja daje kosi boju. Kako starimo, ove ćelije počinju da umiru. Bez pigmenta, nova kosa raste svijetlija i poprima razne vrste sive, te i postepeno bijele. Kada folikula prestane praviti melanin, neće proizvoditi više obojenu dlaku.

Većinom geni diktiraju koliko rano i brzo se pojavljuju sijede. Stoga, ako su vam roditelji imali sijede u 30-ima, velika je vjerovatnoća da ćete ih i vi dobiti.

U prosjeku, osobe sa bijelim tenom počinju da imaju sijede u srednjim tridesetima, Azijci u kasnim tridesetima, dok Afroamerikanci primjete pojavu sijedih tek u kasnim 40-ima.

Neki zdravstveni problemi mogu uzrokovati pojavu sijede kose. Oni uključuju nedostatak vitamina B12, određena rijeđa stanja tumora, tiroidne bolesti i vitiligo (stanje koje uništava pigment koji pravi ćelije na tjemenu ).

Stres ne utječe direktno na pojavu sijedih, ali može uzrokovati stanje da dlake ispadaju tri puta brže. Moguće je da se umjesto normalne boje kose pojave sijede.

Nemojte čupati sijede dlake, jer će se nova dlaka pojaviti na tom mjestu s istom bojom. Kao dodatak, možete oštetiti folikulu koja neće moći proizvoditi rast dlake.

Sijeda kosa je tanja od kose sa prirodnom bojom jer je epiderma tanja. Kosi je potrebna prirodna zaštita od vode, UV zraka, vlažnosti i hemikalija. Bez te barijere, kosa gubi vodu što dovodi do pojave suhoće i krhkosti.

Facebook komentari