Pojava keto osipa

Ako ste uključeni u svijet fitnessa i zdravog načina života, vjerovatno ste čuli za keto dijetu. Ova dijeta bazira se na niskim nivoima ugljikohidrata i visokim sadržajem masti. Sa vrlo niskim unosom ugljikohidrata, tijelo može obnavljati energiju po ketonima iz masti umjesto glukoze iz ugljikohidrata. To dovodi do povećanog sagorijevanja masti i gubitka težine. Međutim, kao i sa svim drastičnim promjenama u ishrani, može doći do neželjenih nuspojava. Početni efekti na keto dijetu mogu uključiti oštećenje mozga, umor, neravnotežu elektrolita, kao i keto osip.

Keto osip, poznat kao prurigo pigmentosa, je rijetki upalni poremećaj kože. Simptomi keto osipa mogu uključiti svrab, crveni osip koji se pojavljuje prvenstveno na gornjem dijelu leđa, grudima i stomaku, crvene tačke (papule) i  tamnosmeđi uzorak koji ostaje na koži nakon što tačkice nestanu.

Istraživači još uvijek nisu potpuno sigurni što uzrokuje keto osip, no smatra se da postoji nekoliko povezanih faktora kao što su Stillova bolest, Sjögrenov sindrom i infekcija H. pylori. Osim toga, postoji veza između ovog akutnog osipa i prisutnosti ketoze zbog čega je ovaj osip dobio ime.

Putem hrane i promjena životnog stila, moguće je spriječiti i ublažiti keto osip. Iako je razvijanje keto osipa rijetko, možete ga spriječiti tako da poduzmete nekoliko mjera:

– Polako smanjite unos ugljikohidrata. Umjesto da odjednom izbacite unos ugljikohidrata, pokušajte postepeno smanjiti unos.

– Suplementi sa multivitaminom / mineralima. Suplementi mogu pomoći da smanjite nedostatke hranjivih tvari kada počinjete sa keto dijetom.

– Provjerite šta nutricionisti kažu da bi multivitamin trebao imati? Posavjetujte se sa doktorom. Ako ste zabrinuti za bilo koje nuspojave keto ishrane, uključujući keto osip, doktor vas može uputiti na nutricionistu za ispravan prelazak na keto dijetu.

Facebook komentari