Pojava mišićnih grčeva i njegovi uzroci

Mišićni grčevi mogu biti izvor nelagode, od probadanja u bočnoj strani tijela dok trčite, do grča u listu koji budi po noći. Mišić koji radi se prirodno grči, zatežući se kako bi iskoristio silu vuče, a zatim se isteže kad je pokret završen ili kad drugi mišić vrši silu u suprotnom smjeru.

Kada se mišić steže sa velikim intenzitetom i ostane stegnut nastaje mišićni grč. Mišići se skraćuju i produžuju kao odgovor na električne signale iz živaca. Minerali kao što su natrij, kalcij i magnezij koji okružuju i prožimaju mišićne stanice, igraju ključnu ulogu u prenosu ovih signala. Neravnoteža minerala, kao i određeni hormoni, tjelesne tekućine i hemijske tvari ili poremećaji unutar samog nervnog sistema mogu omesti prenos električnih signala i izazvati mišićni grč.

Preveliki tjelesni napor iscrpljuje tekućine i mineralne tvari, te može dovesti do grčenja, posebno kod osoba koje vježbaju ili rade u uslovima pregrijavanja tijela.

Ako ne pijete dovoljno tekućina, aktivnosti kao što je rad u vrtu po vrućem danu mogu izazvati toplotne grčeve. Kad se ne preduzmu koraci za ublažavanje toplotnih grčeva, oni mogu napredovati do ozbiljnijeg toplotnog udara i iscrpljenosti vrućinom.

Hormonska neravnoteža uzrokovana dijabetesom i problemima sa štitnom žlijezdom može izazvati grčeve, kao i smanjene rezerve mišića kisikom iz krvi. Nivoi kisika često padaju kod pušača, što uzrokuje grčenje mišića, posebno kada pušači obavljaju težak fizički posao.

Ako se pomaknete u snu, možete ukliještiti živac koji će dati signal mišiću da se stegne, a to može dovesti do grča. Ako ste skloni noćnim grčevima, radite vježbe istezanja prije spavanja.

Česti simptomi grčenja mišića su :

– Oštar, nagli, bolan grč ili zatezanje mišića, posebno u nogama

– Zahvaćeni mišić je tvrd na dodir

– U nekim slučajevima vidljiva je iskrivljenost ili trzanje mišića ispod kože

– Primjetni veoma jaki grčevi u rukama i nogama koji naglo počinju a nekad zahvataju i trbušne mišiće (ovi simptomi su karakteristični za grčeve izazvane toplinom)

– Uporni grčeviti bolovi u donjim trbušnim mišićima koji se mogu pojaviti kod problema sa leđima ili tokom menstruacije.

Facebook komentari