Porcija avokada dnevno smanjuje povišen holesterol

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science Daily, kod osoba koje su jele po jedan avokado dnevno tokom šest mjeseci primijećeno je sniženje nivoa holesterola u krvi. Naime, spomenuta studija nastojala je otkriti može li redovna konzumacija avokada pomoći učesnicima da smanje tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka.

Od hiljadu gojaznih ispitanika, polovina je dobijala po jedan avokado dnevno, dok je druga polovina nastavila sa uobičajenom ishranom. Rezultati su ukazali da konzumacija jednog avokada dnevno tokom šest mjeseci nije imala efekta na smanjenje naslaga masti na stomaku, masti u jetri ili obima struka kod gojaznih ljudi, ali je dovela do blagog sniženja nivoa holesterola u krvi. 

Ova najveća i najobuhvatnija studija o zdravstvenim učincima avokada do sada nije potvrdila nalaze ranijih manjih istraživanja koji su sugerisali vezu između konzumacije avokada i niže tjelesne težine, BMI i obima struka, ali su naučnici zaključili da su učesnici koji su konzumirali avokado tokom studije imali sveukupno bolju, kvalitetniju ishranu. 

Iako avokado nije uticao na naslage masti ili gubitak tjelesne težine, studija pruža dokaze da ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro izbalansiranoj ishrani.

Facebook komentari