Potencijalne nuspojave nutritivnog kvasca

Nutritivni kvasac je deaktivirani kvasac, što znači da su ćelije kvasca “umrtvljene” tokom prerade i neaktivne u konačnom proizvodu. Nutritivni kvasac dolazi u obliku praha. Izvor je mnogih vitamina i minerala, te ima brojne potencijalne zdravstvene koristi.

Iako je dodatak mnogim dijetama, postoje neke nuspojave povezane sa korištenjem ovog kvasca kao dodatka ishrani.

Može izazvati probavne smetnje – Iako je niskokaloričan, sadrži velike količine vlakana. Ustvari, samo 2 kašičice kvasca mogu imati oko 5 grama vlakana. To je oko 20 posto preporučenog dnevnog unosa. Uvođenje previše vlakana prebrzo u organizam može dovesti do probavnih smetnji poput grčeva ili čak i dijareje.

Može biti okidač glavoboljama i migrenama – Iako je nutritivni kvasac veliki izvor mnogih vitamina i minerala, kao što su vitamin B12 i cink – neki proizvodi od kvasca sadrže spojeve poput tiramina, koji mogu izazvati napade migrena kod pojedinih osoba.

Može izazvati rumenilo na koži – Nutritivni kvasac izvrstan je izvor niacina. Samo 11 grama nutritivnog kvasca može imati više od 38 mg niacina. Konzumiranje velikih količina niacina može izazvati rumenilo na licu, koje se javlja unutar 10 do 20 minuta nakon konzumiranja niacina u visokim količinama.

Intolerancija na kvasac – Iako je neuobičajeno, neki ljudi mogu biti intolerantni na nutritivni kvasac. Intolerancija je najčešća kod osoba koje boluju od upalnih bolesti crijeva, kao što je Crohnova bolest.

Facebook komentari