Potencijalni rizici tetoviranja

Tetovaže su popularne i ljudi ih rade iz niza razloga. Prije nego što napravite odluku crtanja tintom po svom tijelu, trebali biste znati potencijalne rizike. Ako već želite da uradite tetovažu, najbolje bi bilo da je radite kod profesionalnog umjetnika za tetovaže. Mogu se pojaviti ozbiljne infekcije kao što su HIV i hepatitis, kao i alergijske reakcije. Tetovaže podrazumijevaju trajne granule ili pigmentne granule ispod kože. Pored uobičajenih opasnosti, postoji 5 komplikacija koje možete dobiti prilikom tetoviranja.

Alergija na tintu
Prema članku sa portala Nacionalnog instituta zdravlja , klasični pigmenti i njihova degradacija proizvoda korištena u tetoviranju (dihromat, kobalt, kadmium i živa so), mogu biti odgovorni za alergijske reakcije sa trajnim tetovažama. Kada strani sastojak uđe u kožu tokom tetoviranja, može uzrokovati toksičnost ili imunološki odgovor. Ova reakcija se može desiti neposredno posle urađene tetovaže ili nekoliko godina poslije.

Tetovaža može skrivati rak kože
Njemački doktori su izložili slučaj osobe koja je htjela da skloni tetovažu sa ruke i prsa. Međutim, primjetili su sumnjivi mladež unutar tetovaže. Preporučili su sklanjanje mladeža prije uklanjanja tetovaže. Čovjek je odbio, te sklonio samo tetovažu. Četrdeset sedam operacija i 7 godina kasnije, mladež se morao skloniti i dobio je dijagnozu kao drugi stadij melanoma. Tinta može sakriti promjene na mladežima, što čini težim procjenjivanje. Pored toga, može se raširiti ispod tkiva i ličiti na širenje metastatičkog melanoma.

Može uticati na način znojenja
Tetovirana koža ispušta čak 50 posto više znoja od osobe koja nema tetovažu.

Može povećati rizik za bakterijsku infekciju
Tetovaže mogu uzrokovati bakterijsku infekciju, što dovodi do kožne bolesti, sepse i rijetkog toksičnog sindroma. Infekcije se mogu desiti i prilikom izložene rane.

Tetovaža može voditi ka komplikacijama tokom medicinskih procedura
Vjerovatno ne mislite o tetovažama tokom magnetske rezonance, međutim, studije su pokazale da tetovaže na bazi metala mogu reagovati na slike magnetske rezonance. Studija otkriva elektromagnetsku reakciju zbog feromagnetskih sastojaka pronađenih u tetovažama koje mogu poremetiti izvorne slike. Ove reakcije su rijetke, ali se mogu desiti.

Facebook komentari