Pozitivne i negativne strane ovo-vegetarijanske dijete

Ovo-vegetarijanska dijeta je jedinstvena i zdravija alternativa za standardnu vegetarijansku ishranu jer dopušta jaja, hranjivu namirnicu u mnogim jelima. Iako dijeta ima neke nedostatke, ona je i dalje preporučljiva zbog svojih prednosti.

Slična je standardnoj vegetarijanskoj ishrani, ali ne ograničava unos jaja. Dopušteni su i određeni pekarski proizvodi, majoneza, rezanci od jaja i ostala hrana koja sadrži jaja. Međutim, zabranjuje se riba, meso, sir, jogurt, mlijeko i ostali mliječni proizvodi životinjskog porijekla.

Ekonomična – Uključivanje jaja u ishranu ekonomično je u smislu da je sastojak pristupačan. Cijela jaja su hranjiva i izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina, antiupalnih spojeva i vitamina B.

Dobra alternativa za osjetljive osobe – Također je prikladna alternativa za osobe koje žele slijediti vegetarijansku ishranu jer su netolerantni ili osjetljivi na mliječne proizvode.

Bolja kvaliteta dijete – Osobe koje prate ovu dijetu konzumiraju više hranjivih tvari poput voća, povrća i čitavih zrna u poređenju sa nevegetarijanskim dijetama. Ishrana sadrži i manje kalorija od dodatnih šećera i zasićenih masti. Također je savršena za osobe koje regulišu potrošnju natrija.

Podržava generalno zdravlje – Ovo-vegetarijanska ishrana potiče zdravlje srca s obzirom da smanjuje rizik od srčanih bolesti u poređenju sa ostalim dijetama. Ona također stabilizuje nivoe šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Deficit hranjivih tvari – Ovo-vegetarijanska ishrana može sadržavati manje proteina. Ova hranjiva tvar neophodna je za zdrave kosti, organe, mišiće, kosu i kožu. S obzirom da proteina ima najviše u mesu i mliječnim proizvodima, možete imati manjak u preporučenom dnevnom unosu ako ne uključujete alternative na biljnoj bazi. Dodavanje više jaja u dijetu popravlja deficit. Također možete nabaviti proteine od mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.

Sastojci životinjskog porijekla bogati su omega-3 i esencijalnim vitaminima i hranjivim tvarima kao što su kalcij, željezo, omega-3 masti, vitamini D i B12 i cink. S obzirom da su meso i mliječni proizvodi ograničeni u ovo-vegetarijanskoj dijeti, možete imati manjak esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala.

Facebook komentari