Pozitivne i negativne strane tanina u čaju

Jedan od najčešćih spojeva koji se nalaze u čaju zove se tanin i poznat je po svom posebnom okusu. Tanini se prirodno nalaze u velikom broju jestivih i nejestivih biljaka, a pripadaju skupini polifenola, bioaktivnih fitohemikalija koje biljke često proizvode za zaštitu od štetočina.

Međutim, kad je riječ o čaju, oni su najodgovorniji za oštar i gorak okus, kao i njegove boje. S obzirom da se prirodno nalaze u biljkama, istraživanja pokazuju da tanini imaju određena antioksidativna i antimikrobna djelovanja, što može pomoći spriječiti bolest. Istraživanja upućuju da tanini pomažu u zaštiti od slobodnih radikala, čime sprečavaju oštećenje ćelija, pridonose rastu dobrih crijevnih bakterija, kao i smanjivanju ćelijskih oštećenja i određenih hroničnih bolesti. Različite vrste tanina imaju drugačije uticaje na organizam.

Međutim, tanini nisu bez potencijalnih mana, s obzirom da istraživanja također ukazuju na to da mogu uzrokovati mučninu i smanjiti apsorpciju željeza u tijelu. Kao takav, čaj bogat taninom trebao bi se konzumirati samo u umjerenim količinama.

Facebook komentari