Prakticiranje joge za gojazne

Početi sa vježbanjem joge zna biti zastrašujuće. Spremni ste da uživate u prednostima joge ali ne znate kako da počnete sa radom. Bilo kakva fizička aktivnost može poboljšati mobilnost i generalno zdravlje organizma. Prakticiranjem joge smanjujete stres, poboljšavate fleksibilnost, mišićne tonove i snagu.

Gojazne osobe obično imaju problema sa bolom u zglobovima. Joga može pomoći u funkciji tijela da ukloni napore sa zglobova što im olakšava da podnose težinu tijela. Um i tijelo su jedna od najvažnijih poveznica koja pomaže u samopouzdanju i prihvatanju svog tijela. Još jedan plus više je da poboljšava zdravlje i podiže raspoloženje.

Najbolji način da počnete učiti jogu je od kvalificiranog učitelja na joga časovima, posebno ako ste gojazni. On će vas uputiti u tehnike i poze koje možete koristiti.

– Joga može biti predivan oblik pokreta koje gojazni ljudi mogu sebi prilagoditi. Kao udobniji način vježbanja, smatra se prilagođenim za osobe koje imaju problem sa težinom – prema Anni Guest-Jelley, osnivačici Curvy Joga.

Balansiranje nas čini prizemljenim i produžava život. Napredovanje u fizičkom fitnesu i podizanju raspoloženja su jedne od stvari koje nam omogućava joga.

Za gojazne osobe jedna od najstrašnijih stvari je početak vježbanja. Prihvatanje da se možete nalaziti u prostoriji s ljudima koji su mršaviji od vas može utjecati na vaše samopouzdanje.

– Ako ste pretili ili gojazni, morat ćete početi s lakšim, sporijim vježbama i prelaz između poza traži više vremena – kaže Abby Lentz, osnivačica HeavyWeight Yoga.

Neke poze koje uključuju balansiranje na ramenima nisu za osobe koje su pretile. Pokušajte da proširite stav da bi povećali stabilnost.

Upoznajte se sa svojim tijelom. Morate preuzeti inicijativu za prihvatanjem svog problema.

Kako biste izgubili na težini, morate ograničiti unos kalorija dok istovremeno vježbate da biste snizili krvni pritisak. Joga je divan način za napredovanje ka unutrašnjem miru i samopouzdanju ali nije oblik vježbanja kojim gubite kilograme.

Joga se ne zasniva na natjecanju i ne govori o savršenstvu. Koristite praksu kao mogućnost da se povežete sa umom i tijelom. Voljeti sebe je jedini način do iskrenog zdravlja i čini život mnogo lakšim.

Facebook komentari