Prednosti i mane mono dijete

Mono dijeta je jednostavan primjer ishrane koji uključuje konzumiranje samo jedne skupine hrane za sve obroke tokom cijelog dana. Postoji nekoliko vrsta mono dijeta i mnogo načina da se slijedi ovaj plan ishrane. Jedna od najčešćih varijacija uključuje konzumiranje jedne skupine hrane za svaki obrok, kao što su primjerice krompir, jabuke ili jaja. Drugi se drže namirnica u određenoj grupi, kao što su meso, voće i povrće.

Iako ne postoje posebna pravila o tome koliko dugo treba slijediti dijetu, većina je koristi kako bi izgubila kilograme u kraćem vremenskom periodu (1 ili 2 sedmice). Zatim se može postupno uvesti i druga hrana, kao što su supe, salate i frape prije prelaska na zdravu i uravnoteženu ishranu.

Jedna od najvećih prednosti mono ishrane je njena jednostavnost. Za razliku od drugih dijeta, ne postoje komplikovana pravila. Također, ova dijeta ne zahtijeva da se prati unos hranjivih tvari, broje kalorije ili mjere veličine porcije, što bi moglo biti privlačno nekim osobama. Ova dijeta može biti vrlo efikasna za gubitak tjelesne težine, zavisno od toga koju hranu konzumirate i u kojim količinama. Gubitak težine postignut na mono dijeti jednostavno je posljedica ograničenja unosa kalorija. Bilo kakva ekstremna ishrana može dovesti do kratkotrajnog gubitka težine. Međutim, taj gubitak težine rijetko se održava dugoročno.

Važno je zapamtiti da samo zato što je dijeta jednostavna, ne znači i da je zdrava. Važno je znati i da mono dijeta može biti povezana i sa nekoliko nuspojava upravo radi ograničenosti i izbacivanja određenih skupina hrane.

Čak i hrana bogata hranjivim tvarima može imati nedostatke određenih vitamina ili minerala, što može otežati osiguravanje svih hranjivih tvari koje tijelo treba.  Mono dijeta potiče nezdrave i neodržive navike u ishrani potrošnjom samo jedne skupine hrane. Osim toga, ovaj vid ishrane ne daje nikakve preporuke za tjelesnu aktivnost, što je od velike važnosti za stabilnost upravljanja težinom i generalno održavanje zdravlja.

Kao jedna od restriktivnih dijeta za gubljenje kilograma, uklanja gotovo sve grupe hrane, osim onih koje su uključene u dijetu. S obzirom da je gotovo nemoguće unositi dovoljno kalorija i zadovoljiti potrebe za mikronutrijentima kroz samo jednu skupinu hrane, mono ishrana može dovesti do umora, gladi i slabosti. Stoga bi mono dijeta trebala biti izbor samo kao kraći prelaz ka zdravijoj ishrani, a nikako dugoročni vid ishrane.

Facebook komentari