Prednosti i nedostaci sirove veganske ishrane

Sirova veganska ishrana je podvrsta veganstva. Poput veganstva, ona isključuje svu hranu životinjskog porijekla, te dodaje koncept da bi hrana trebala biti potpuno sirova ili grijana na temperaturama ispod 40 do 48 stepeni.

Sirova veganska ishrana uglavnom je bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, zrnima i mahunarkama.  Umjesto kuhanja koriste se alternativne metode pripreme hrane, kao što su miješanje, namakanje, klijanje i dehidracija.

Sirova veganska ishrana može poboljšati zdravlje srca zbog svog fokusa na voće i povrće – od kojih su oba konstantno povezana sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Studije pokazuju da ova hrana može poboljšati nivoe holesterola u krvi i dodatno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Sirova veganska ishrana također može smanjiti rizik od dijabetesa. Ovo je polovično posljedica fokusa na voće i povrće, koje je povezano sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Osim toga, ovaj oblik ishrane je bogat vlaknima, hranom koja je povezana sa nižim nivoima šećera u krvi i povećanom osjetljivosti na inzulin.

Sirova veganska ishrana djeluje vrlo efikasno u gubljenju kilograma i zadržavanju zdrave tjelesne težine.

Visoka količina vlakana u biljnoj hrani može pomoći da poboljšate probavu. Sirova veganska ishrana bogata je topivim i netopivim vlaknima. Netopivva vlakna su u većem dijelu stolice i pomažu da se hrana brže kreće kroz crijevo, čime se smanjuje pojava konstipacije. Topiva vlakna također su korisna, jer pomažu nahraniti dobre bakterije u crijevima.

Sirova veganska ishrana, međutim, ima i svoje nedostatke, posebno ako je se pravilno ne pridržavate.

Može oslabiti mišiće i kosti – Nekoliko aspekata sirove veganske ishrane mogu dovesti do pojave slabijih mišića i kostiju. Za početak, ovaj način ishrane ima niske nivoe kalcija i vitamina D – dvije hranjive tvari potrebne za jake kosti.

Veći rizik od karijesa i raspadanja zuba – Sirova veganska ishrana također može povećati rizik od raspadanja zuba. To može biti posebno slučaj kod ishrane koja uključuje puno agruma i bobica. Ovi plodovi imaju veće količine citrusne kiseline i mogu uzrokovati eroziju cakline na zubima.

Facebook komentari