Koristi masaže za mentalno zdravlje

Veza između fizičkog i mentalnog zdravlja je odavno poznata i dosta dobro istražena. Na kraju, nemoguće je imati jedno bez drugog.

Stres može imati ogroman utjecaj na oba aspekta našeg zdravstvenog blagostanja, a biranje kvalitetnih strategija za suočavanje sa stresom može nam pomoći da se lakše nosimo sa fizičkim i mentalnim problemima. Iako većina nas zna da je masaža fantastično rješenje za širok spektar fizičkih problema, nauka dokazuje da redovna masaža ima impresivne efekte i na naše mentalno zdravlje.

Zakazivanje redovne masaže može pomoći u transformaciji vašeg tijela, uma i produktivnosti. Evo zašto.

Poboljšava spavanje

Dosta redovnog sna bitan je dio svake zdrave rutine. Bez toga smo podložniji utjecaju niza fizičkih i mentalnih problema. Iako masaža nije osmišljena tako da vas na licu mjesta pošalje u zemlju snova, efekti pojačane cirkulacije krvi, smanjenog otkucaja srca i opuštenih mišića sigurno će vam pomoći da zaspite lakše i spavate duže.

Ublažava simptome depresije

Istraživači su analizirali 17 kliničkih studija kako bi provjerili da li terapija masažom može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Otkrili su da je svaka studija potvrdila pozitivne rezultate masaže u ublažavanju nekih simptoma depresije i anksioznosti.

Povećava osjećaj blagostanja i povezanosti

Oksitocin je poznat kao „hormon ljubavi”. Kada se ljudi fizički povežu, dodirnu ili zagrle, oslobađa se oksitocin koji potiče dubok osjećaj blagostanja, lakoće i ugode.

Snižava nivo stresa

Kortizol je hormon stresa. Kada kortizol podivlja, osjećamo se iscrpljeno, tjeskobno i napeto. Produženi stres i povišeni nivoi kortizola mogu dovesti do niza drugih problema. Dokazano je da masaža smanjuje nivo kortizola za čak 30 posto. Masaža podržava vaše tijelo da se prirodno izbori protiv anksioznosti.

Osjećate se svježe i energizirano

Život sa bilo kojom mentalnom bolešću iscrpljuje. Budući da masaža poboljšava cirkulaciju, možete se osjećati energičnije i fokusiranije, bez osjećaja umora i letargije.

Prirodno povećava nivo serotonina i dopamina

Mnogi antidepresivi djeluju tako što podižu nivo serotonina u mozgu. Naučnici su otkrili da masaža može povećati nivo serotonina i dopamina za oko 30 posto čime poboljšava raspoloženje.

Facebook komentari