Preporuke UNICEF-a za prehranu male djece tokom pandemije COVID-19

Za djecu mlađu od dvije godine, posebno je važno da imaju prikladnu ishranu kako bi se zaštitio i podržao njihov imunitet i osigurao zdrav rast i razvoj. Kriza COVID-19 remeti normalan život, tako da neki roditelji ili staratelji možda nisu uvijek u prilici priuštiti hranu koju inače daju svojoj maloj djeci. To može značiti prilagođavanje navika – poručuju iz UNICEF-a.

Evo nekoliko savjeta kako osigurati da mala djeca dobiju prikladnu ishranu tokom krize COVID-19:

1. Nastavite sa dojenjem

Do šestog mjeseca života, majčino mlijeko obezbjeđuje sve nutrijente koji su djetetu neophodni i štite ga od bolesti. Bebama nije potrebna dodatna tečnost ili hrana, štaviše, to može biti štetno. U dobi od šest mjeseci, majčino mlijeko više nije dovoljno samo po sebi i potrebno je uvesti razne namirnice za dohranu, koje će „dopuniti“ majčino mlijeko. Međutim, dojenje je i dalje neophodno kao izvor nutrijenata i za osiguranje imuniteta pa je najbolje nastaviti do druge godine života, ili još duže.

2. Obezbijedite raznovrsnu hranu i redovne obroke

Djeca od šest mjeseci treba da jedu najmanje četiri grupe namirnica svaki dan, uključujući voće i povrće, žitarice, mahunarke i orašaste plodove, životinjske i mliječne proizvode i osnovnu hranu kao što je riža. Također, treba da piju puno tečnosti kao što su majčino mlijeko i/ili voda kako bi bili dovoljno hidrirani. Kako imaju male stomačiće, moraju redovno jesti.

Između šest i osam mjeseci života, dohranite djecu dva do tri puta dnevno sa pola šoljice meke hrane za svaki obrok. Pripremite jednostavne mekane kašice i dodajte voće i povrće, jaja, mlijeko ili mlijeko u prahu i kuhano meso. Tamo gdje svježi proizvodi nisu dostupni, mogu se zamijeniti smrznutim ili konzerviranim proizvodima koji sadrže malo šećera i soli. Mogu se davati i namirnice iz porodičnog obroka koje su zgnječene ili pasirane čistom kašikom ili drugim priborom. Hrana mora biti dovoljno gusta da se zalijepi za kašiku. Vodena hrana će prebrzo napuniti djetetov stomak. Ukus nove hrane može iznenaditi vaše dijete pa mu dajte vremena da se navikne. Budite strpljivi i ne tjerajte dijete da jede. Pazite na znakove kada su siti i prestanite s hranjenjem. 

Između devetog i jedanaestog mjeseca života hranite djecu tri do četiri puta dnevno količinom od jedne šoljice hrane za svaki obrok. Djeca sada počinju žvakati pa mogu jesti hranu koja je izrezana na male komadiće kao i mekšu, pasiranu hranu. I opet, hrana iz porodičnog obroka je dobra opcija. 

Između dvanaestog i dvadesetčetvrtog mjeseca, djeca mogu početi jesti porodičnu hranu i hraniti se iz vlastitog tanjira. Trebaju jesti tri do četiri puta dnevno, tri četvrtine do jednu šolje hrane uz svaki obrok. 

3. Dajte djeci zdrave grickalice i puno vode

Dodajte jednu ili dvije zdrave užine između obroka i dovoljno vode. Odaberite grickalice poput voća ili povrća, koje su mekane ili narezane na komade koji veličinom odgovaraju uzrastu vašeg djeteta. Banane su dobar izbor, ali izbor zavisi od toga šta je dostupno. Primamljivo je i lako dati djeci bezalkoholna pića ili slatke i slane grickalice koje se mogu kupiti jeftino, ali ove vrste hrane i pića su štetne po zdravlje djeteta. Sadrže velike količine šećera, soli, masti i hemikalija te mogu uzrokovati trajna oštećenja zuba i ometati zdrav razvoj vašeg djeteta.

4. Izbjegavajte proizvedenu hranu za bebe i adaptirano mlijeko

Neka djeca će se naviknuti na hranu za bebe ili formule mlijeka koje se prodaju za djecu stariju od šest mjeseci. To može biti zato što majka odsustvuje zbog posla i više ne može dojiti ili zato što se ova hrana i adaptirano mlijeko smatraju zdravim. Zapravo, gotova hrana za bebe i mliječne formule nisu ništa zdravije od domaće pripremljene hrane za djecu stariju od šest meseci. Pored toga, ovi proizvodi često sadrže veoma visok nivo šećera, a mogu sadržavati i višak soli i nezdravih masti. Zbog pandemije COVID-19, veća je vjerovatnoća da će porodice ostati kod kuće što pruža priliku da se mlijeko i gotova hrana zamijene hranom pripremljenom kod kuće. Sve dok je domaća hrana zdrava, raznovrsna i higijenski pripremljena, može se davati maloj djeci. Svježe pripremljena hrana štedi novac i može pomoći djeci da nauče cijeniti nove okuse – savjeti su iz UNICEF-a.

Facebook komentari