Prepoznajte na vrijeme: Pet znakova koji upućuju na kamen u bubregu

Ljudi su svjesni problema s kamenom u bubregu od pradavnih vremena, a prvi zapisi o tom oboljenju datiraju još iz 600. godine prije nove ere.

Od ovog poremećaja veći rizik prijeti muškarcima nego ženama, a simptomi su često vrlo tihi i prikriveni. Međutim ako kamen počne da se pomjera, rezultat može biti vrlo intenzivan bol. Upravo zbog toga vrlo je važno primjetiti prve simptome i reagovati na vrijeme i svakako konsultovati doktora.

Ovo su neki od najvažnijih i najočiglednijih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da imate kamen u bubregu.

Intenzivan bol

Osjećate li intenzivni bol u stomaku, leđima ili preponama, možda je u pitanju kamen u bubregu. Bol se javlja zato što kamen može “zapeti” u uskom mokraćnom kanalu i tako stvoriti pritisak u bubrezima. Kako se kamen pomjera, bol se može pomicati s leđa prema preponama.

Promjene u mokraći i mokrenju

-Uporan i čest poriv za mokrenjem javlja se kad se kamen u bubregu pomjera i dođe do bešike. To takođe može izazvati ozbiljnu bol i osjećaj pečenja tokom mokrenja.

-Količina urina može se smanjiti što je povezano s kamenom koji je zastao u mokraćnom kanalu. Kamenac može čak potpuno blokirati prolaz mokraće.

-U urinu se može pojaviti krv za šta je takođe krivac kamen u urinarnom traktu. Neobičan i neprijatan miris mokraće takođe može biti znak da je u bubrezima došlo do upale koja može dovesti i do zamućenosti urina.

Groznica i povišena temperatura

Visoka temperatura uvijek ukazuje na upalu negdje u tijelu, pa tako i u urinarnom traktu ili bubrezima. Upale dodatno komplikuju stanje s kamenom u bubregu.

Osjećaj mučnine

Mučnina je često praćena povraćanjem. To se događa zato što bubrezi i gastrointestinalni trakt dijele zajedničke nervne završetke. Do mučnine može doći i usljed jakih bolova.

Osjećaj slabosti i umora

Kad imate kamenac, bubrežna funkcija se smanjuje. Zbog toga se u tijelu može javiti nagomilavanje toksina što može uticati na to kako se osjećate. Možda ćete biti umorniji nego inače ili osjećati jak bol, zbog čega ćete imati osjećaj slabosti.

Facebook komentari