Prestanak pušenja važan korak u zaštiti protiv koronavirusa

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osobama na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci.

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti, odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo vjerovatnim jer “u pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama”, kaže Pfeifer.

Razlog tomu je što “pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sistema zbog čega ga virus lakše napada”.

“To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada – ali još nije dokazano s trenutnim koronavirusom”, kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Navodi da podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište virusa, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača.

Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme pandemije koronavirusa “moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača”, zaključuje Pfeifer.

Facebook komentari