Prirodne zamjene za šećer

Rafinisani šećer jedan je od najpoznatijih sastojaka u savremenoj ishrani. Povezan je s mnogim ozbiljnim bolestima, uključujući pretilost, srčane bolesti, dijabetes i rak. Dio problema je da većina ljudi unosi previše šećera, a da to i ne zna. Na sreću, postoji mnogo načina za zaslađivanje hrane bez dodavanja rafinisanog šećera.

Šećer može utjecati na hormone u tijelu koji regulišu glad i sitost, što dovodi do povećane količine unosa kalorija i kilograma. Pretjerana potrošnja šećera također može naškoditi metabolizmu, što može dovesti do povećanog inzulina i skladištenja masti. Osim što uzrokuje zdravstvene probleme, šećer stvara ovisnost. Dopamin se oslobađa u centru za motivaciju, što je isti odgovor koji se aktivira sa ovisničkim drogama. To dovodi do žudnji i prejedanja, posebno kod osoba koje su pod stresom.

Stevia je prirodni zaslađivač koji se izvlači iz lišća južnoameričkog grma. Ovaj zaslađivač koji se temelji na biljci može se izvući iz jednog od dva spoja – steviozida i rebaudiozida A. Svaki spoj sadrži nula kalorija,te može biti do 350 puta slađi od šećera. Listovi stevie su upakovani sa nutrijentima i fitohemikalijama, tako da nije iznenađujuće da je zaslađivač povezan s nekim zdravstvenim koristima.

Ksilitol je šećerni alkohol sa slatkoćom sličnom kao kod šećera. Dobija se od kukuruza ili breze i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća. Ksilitol sadrži 2,4 kalorija po gramu, što je 40 posto manje kalorija nego kod rafinisanog šećera. Šta čini ksilitol kao obećavajuću alternativu je njegov nedostatak fruktoze, što je glavni sastojak koji je odgovoran za većinu štetnih posljedica šećera. Za razliku od šećera, ksilitol ne povećava nivoe šećera u krvi ili inzulina. Kad se konzumira umjereno, ksilitol je općenito dobro tolerisan od strane ljudi, ali može biti vrlo otrovan za pse.

Kao i ksilitol, eritritol je šećerni alkohol, ali sadrži čak i manje kalorija. Sa samo 0,24 kalorija po gramu, eritritol sadrži 6 posto kalorija običnog šećera. Tijelo nema enzime da razloži većinu eritritola, tako da se većina upija direktno u krvotok i izlučuje u mokraću nepromijenjen. Međutim, nije jasno kako konzumiranje eritritola utječe na kompoziciju tijela. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo doprinosi li dobijanju kilograma. Eritritol se smatra općenito sigurnim kao zamjena u ishrani, ali je komercijalna proizvodnja eritritola dugotrajna i skupa, što ga čini manje dostupnom opcijom.

Monk voćni zaslađivač se izvlači iz plodova malog okruglog voća koje se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Ova prirodna alternativa sadrži nula kalorija. Monkov plod sadrži prirodne šećere fruktozu i glukozu, ali dobija svoju slatkoću od antioksidanata koji se nazivaju mogrozidi.

Sirup od jakona se izvlači iz biljke jakon, koja je porijeklom iz južne Amerike. Tamne je u boje i ima gustoću melasi. Sirup jakon sadrži 40 do 50 posto fruktooligosaharida, koje su posebna vrsta molekule šećera koju ljudsko tijelo ne može probaviti. Budući da te molekule šećera nisu probavljene, sirup od jakona sadrži jednu trećinu kalorija redovnog šećera, ili oko 1,3 kalorije po gramu. Visok sadržaj fruktooligosaharida nudi razne zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da može smanjiti indeks triglicerida, tjelesnu masu i rizik od raka debelog crijeva. Sirup od jakona se smatra sigurnim, ali konzumiranje velikih količina može dovesti do prekomjernih gasova, dijareje ili probavnih smetnji.

Facebook komentari