Prirodni laksativi koji olakšavaju konstipaciju

Postoje razni prirodni laksativi koji pomažu kod olakšanja konstipacije. Pomažu omekšati stolicu, uvući vodu u crijeva i poboljšati mišiće u probavnom sistemu.

Kokosova voda može pomoći u liječenju dehidracije i čišćenju urinarnog sistema kroz unos dobrih izvora elektrolita, uključujući i kalij.

Aloe vera nije samo dobra za kožu i kosu. Također je bogata enzimima, vitaminima, mineralima i elektrolitima koji omekšavaju stolicu. Njen laksativni efekat uglavnom dolazi od spoja koji se zove antrakinon, koji može stimulisati izlučivanje sluzi i pojačati kontrakcije koje razbijaju hranu.

Dodajte voćeu ishranu kao što su bobice, smokve, jabuke, šljive i kruške kako biste spriječili ili liječili konstipaciju. Ovi prirodni laksativi nude dobru kombinaciju vlakana, vode i antioksidanata, što bi moglo smanjiti probleme u probavnom sistemu.

Sjemenke biljke chia imaju 10 grama vlakana po porciji. Kad se konzumiraju, sjemenke se šire u probavnom sistemu, što im omogućava da upijaju tekućine i prolaze kroz crijevo kako bi se poboljšalo kretanje.

Lisnato povrće je, također, dobar prirodni laksativ. Dodajte špinat i kelj u svoju ishranu jer mogu smanjiti probavne smetnje i omekšati stolicu.

Facebook komentari