Prirodni načini koji pomažu pri ublažavanju PMS-a

Nakon ovulacije, kroz sredinu ciklusa, hormoni prelaze s većih nivoa estrogena na veće nivoe progesterona. Ova promjena može biti okidač za promjene raspoloženja, osjetljivost, anksioznost, osjetljivost grudi i nadimanje. Ovi simptomi eskaliraju intenzivno, te nestanu kad menstruacija počne. Ako doživljavate blage do jače simptome PMS-a, i tražite olakšanje, pokušajte sa prirodnim terapijama koje mogu pomoći.

Vježba

– Aerobične vježbe skoro uvijek mogu pomoći pri boljem raspoloženju, posebno u danima koji vode ka menstruaciji. Endorfini kod vježbanja pomažu u smanjivanju PMS-a i neugodnog nadimanja koje se dešava tokom ovulacije. Trideset minuta aerobika dnevno je dokazano efektno kao i antidepresivi za liječenje blažih PMS simptoma.

Biljne terapije

– Postoje mnoge biljne terapije koje pomažu u liječenju PMS-a. Konoplja je pokazala da ima utjecaj pri smanjivanju PMS simptoma (20 do 40 mg dnevno). Serenol je još jedan biljni suplement izdvojen iz švedskog ekstrakta polena koji pomaže u ublažavanju simptoma.

Magnezij

– Postoje podaci koji su povezani sa niskim nivoom magnezija i promjenama raspoloženja. Suplementacija sa magnezijom je dobra opcija za žene čiji su simptomi povezani sa promjenama raspoloženja.

Kognitivne terapije ponašanja

– Terapije su korištene uspješno u liječenju depresije i anksioznosti, te ih neke žene koriste za liječenje PMS-a. Studije su oprečne na efektivnost terapija PMS-a, međutim, ako su simptomi primarno povezani sa PMS-om, kognitivna terapija može biti dobra opcija.

Akupunktura

– Akupunktura je u nekim istraživanjima dokazana kao korisna za fizičke i emotivne simptome PMS-a. Smanjuje simptome za 20 posto više od placeba.

Promjene u ishrani

– Izbjegavanje soli, čokolade, kafe i alkohola može pomoći u smanjivanju simptoma. Preporučuje se unos karbohidrata.

Facebook komentari