Probiotski suplementi mogu pomoći kod gojaznosti djece

Gojazna djeca koja uzimaju probiotske suplemente pored svakodnevnih vježbi imaju veću mogućnost da izgube kilograme. Naučnici su istražili da li su probiotici korisni za djecu koja imaju problem pretilosti

Tim je procjenio 54 djece imeđu 6 i 14 godina klasifikovana kao gojazna. Izmjerili su težinu i metaboličke markere koji uključuju nivoe glukoze u krvi (na početku i kraju perioda od 12 sedmica). Otkriveno je da djeca koja su koristila probiotske suplemente izgubila više kilograma i imala bolji metabolizam od onih koji nisu.

Prema tome, njihova otkrića su predložila da korištenje probiotika može smanjiti rizik od stvaranja problema u metabolizmu kod djece (dijabetes ili bolesti srca).
Otkrića su prezentovana na godišnjem mitingu Evropskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju u Beču.

Glavni voditelj studija, profesor Rui-Min Chen je naglasio da probiotski dodaci mogu biti efektivna strategija za prevenciju i tretmane pretilosti u budućnosti. Međutim, priznao je ograničenost ovih istraga.

-Potrebna je obrada više podataka da bi se potvrdila ova saznanja , naš broj sudionika je mali i ograničen na Fujian područje. Ostale studije su prijavile da nema koristi od tretmana sa probioticima. Kratko su trajale stoga daljna istraživanja su potrebna prije ikakvih medicinskih preporuka kod ovakvog problema – dodao je profesor Chen.

Slijedeće analize će se bazirati na funkciju probiotika u crijevima zbog boljeg razumijevanja poveznice između gojaznosti i bakterije u crijevima. Jedno od petoro djece su klasirani kao gojazni ili pretili do osnovne škole, prenosi institucija za pedijatriju i dječije zdravlje (RCPCH).
Navodi se da se stanje povećava u jedan od tri slučaja do srednje škole, gdje polovina te djece budu gojazni do 2020.

– Pretilost kod djece je rastući problem koji traži hitne intervencije za suzbijanje dugoročnih zdravstvenih problema. Tretmani bazirani na mikrobiomima mogu biti nova i efektivna strategija koja obara ovu ozbiljnu epidemiju – prema profesoru Chenu.

Facebook komentari