Problem začepljenosti nosa kod trudnica i kako ga riješiti?

Autor: Mr. sc. dr. Nidžara Kušmić

Disanje na nos ima nekoliko važnih funkcija. Prije svega, u nosu se priprema kvalitet vazduha koji dopire u donje disajne puteve (pluća), tako što se prolaskom vazduha kroz nos reguliše temperatura, vlažnost i pročišćenost vazduha. Prolaskom vazduha kroz nosnice on se ili zagrijava, ili rashlađuje, a isparavanjem sekreta koji se luči, vazduh dobija potrebnu vlažnost.

Lizozim prirodna odbrana

Pročišćavanje vazduha se vrši na nekoliko načina: najkrupnije čestice se izbacuju refleksom kihanja, manje krupe se zadržavaju na dlačicama u nosu a kasnije izbacuju iz organizma. Postoji i enzim prisutan u nosnoj sluznici, koji ima širok antimikrobni spektar (ima djejstvo da uništava bakterije, viruse i gljivice) koji se naziva lizozim. Bakterije osjetljive na djelovanje lizozima prvenstveno su Gram-pozitivne, virusi na koje djeluje lizozim virusi su gripe i herpesa. Pored širokog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, lizozim pokazuje antimikotično djelovanje protiv gljivice Candida albicans. Može se zaključiti da lizozim pruža prirodnu zaštitu protiv mikroorganizama koji su najčešći uzročnici infektivnih bolesti kod čovjeka. Takođe, u nosnoj sluznici se nalaze i antitijela koja štite od infekcije.  Kada sve uzmemo u obzir, shvatamo koliko je značajna funkcija nosa u prolasku vazduha sa kiseonikom do pluća, gdje se vrši razmjena potrebnih gasova, te koji je značaj adekvatne prohodnosti nosnica. Jedan od čestih problema, na koje se trudnice žale, je zapušen nos. Nema perioda trudnoće kada se češće javlja. Bitno utiče na način disanja, što se odražava na cjelokupnu aktivnost trudnice. Uslijed zapušenosti nosa pojačanom sekrecijom, trudnica pretežno diše na usta i dolazi do pojave sušenja usta, koje ako potraje može uzrokovati ispucalost usana, kao i suhoću usne duplje.

Zašto nastaje pojačana sekrecija iz nosa?

Pojačana nosna sekrecija može nastati iz više različitih razloga: infekcije (upalna priroda), alergije, pojave polipa i drugih oboljenja. Potrebno je znati da u trudnoći dolazi do „bubrenja“ sluznica, što se ispoljava i u nosu, i često lakše dolazi do pojave krvarenja iz nosa. Vrlo blizu otvora nozdrva se nalazi Kiselbahov splet krvnih sudova, i najčešće krvarenje nastaje njegovom povredom (bilo da se jače kihne, izduva ili čačka nos).

Kada su u pitanju infekcije obično postoji i loše opšte stanje sa pojavom drugih simptoma: kašlja, bola u grlu, jeze, drhtavice, bolova u kostima i drugog, i tada je potrebno liječenje na osnovu pregleda ljekara. Kod alergijske pojačane sekrecije iz nosa ostali simptomi izostaju, već je glavni problem disanja, vrlo često ako potraje i govora koji dobija nazalni prizvuk, a ako dugo traje javlja se i glavobolja. Trudnice koje imaju alergije znaju da prepoznaju, problem su trudnice koje do tada nisu imale alergijske reakcije već im se prvi put javlja problem u trudnoći. Potrebno je obratiti pažnju da li mogu da povežu da su negdje otputovale i promijenile okruženje, ili je došlo do cvjetanja nekih biljaka i drveća, ili su konzumirale nešto što do tada nisu, i slično.

Šta učiniti?

Važno je da se trudnice jave ljekaru kako bi dobile adekvatnu terapiju i što prije riješile problem. Ako nisu u mogućnosti da brzo dođu do ljekara, ono što same mogu da koriste je izotinični fiziološki rastvor koji ne šteti odbrambenoj funkciji nosa, i utiče da se smanji otok sluznice nosa, čime će olakšati disanje. Pomenutom upotrebom izotoničnih fizioloških rastvora, međutim, nije moguće riješiti problem izraženijeg otoka nosne sluznice, koji se uobičajeno tretira upotrebom klasičnih (hemijskih) dekongestiva, kao što su lokalni kortikosteroidi, antihistaminici i vazokonstriktori. Obzirom da upotreba pomenutih supstanci nije dozovoljena tokom trudnoće, lijekom izbora se smatra hipertonična otopina obogaćena već pomenutim lizozimom, odnosno Lynase® sprej za nos. Hipertonična otopina ima svojstvo da prirodnim mehanizmom osmoze izvlači višak tečnosti iz otečene sluznice i tkiva nosne šupljine i razrjeđuje gusti sekret u nosu, dok je lizozim prirodni sastojak prisutan u tjelesnim sekretima poput sluzi, suza, pljuvačke, a u nosnoj šupljini djeluje tako što ubrzava pokrete i potiče aktivnost epitelnih trepetljika (cilija), zbog čega pomaže čišćenju nosne šupljine od nakupljenog sekreta, prašine, nečistoća, suhih naslaga, krastica, alergena i infektivnih supstanci. 

Lynase® sprej za nos :

– Ublažava začepljenost (kongestiju) nosa smanjenjem otečenosti (edema) sluznice nosa

– Razrjeđuje gusti sluzavi sekret

– Čisti nosne šupljine od nakupljene sluzi, prašine, raznih nečistoća, osušenih naslaga, krastica, alergena i infektivnih supstanci

– Vlaži sluznicu nosa i ublažava suhoću nosa

– Pomaže obnoviti prirodnu funkciju sluznice nosa

Proizvodi koji sadrže lizozim desetljećima se uspješno koriste jer posjeduju široko antimikrobno djelovanje, smiruju upalni proces, pomažu u zarastanju rana i oštećenja sluznice, ubrzavaju ozdravljenje te štite sluznicu. “Otkriće lizozima pobudit će jednog dana veći interes od otkrića penicilina”, rečenica je slavnog nobelovca Aleksandra Fleminga koji je 1922. godine otkrio ovaj enzim, a šest godina poslije i penicilin.

Važno je naglasiti da Lynase® sprej za nos podržava fiziološko stanje nosne sluznice i nema sistemskih učinaka, što opravdava njegovu upotrebu u toku trudnoće. Lynase® sprej za nos poboljšava kvalitet života, jer ublažava i skraćuje trajanje simptoma povezanih sa začepljenjem nosa (npr. peckanje, svrbež, iritaciju, bolnost, kihanje, osjećaj pritiska u području sinusa i sl.), koji se nerijetko javljaju kod trudnica.

Facebook komentari