Promjene raspoloženja kod dijabetesa

Život sa dijabetesom često utječe na raspoloženje i mentalno zdravlje. Možete doživjeti promjene raspoloženja kada su nivoi glukoze u krvi previsoki ili niski. Stres, depresija i anksioznost mogu biti jedan od simptoma.

Svakodnevno upravljanje dijabetesom može se ponekad osjećati nedokučivim, pa je važno posvetiti pažnju svojim emotivnim potrebama. Jedan od načina da regulišete raspoloženje jeste razumijevanje i praćenje plana za dijabetes. To će pomoći izgladiti uspone i padove  u glukozi, što može izazvati promjene raspoloženja.

Osjećaj da imate puno uspona i padova nije neobičan ako bolujete od dijabetesa. Šećer u krvi utječe na to kako se osjećate i može doprinijeti promjenama raspoloženja. Loše upravljanje glukozom u krvi može dovesti do negativnog raspoloženja.

Niski nivoi glukoze u krvi mogu učiniti da se osjećate zbunjeno, nervozno, gladno, osjetljivo i umorno. Zbog visokih nivoa glukoze u krvi možete se osjećati napeto, ljuto, tužno, žedno ili letargično.

Stres može negativno utjecati na dijabetes. Ako traje više sedmica ili mjeseci može dovesti do nestabilnih nivoa glukoze. Ove fluktuacije mogu promijeniti vaše generalno raspoloženje. Stres može utjecati na upravljanje emotivnim stanjem čovjeka. Kad ste pod stresom, možda ste manje motivisani da vježbate i hranite se u skladu sa planom liječenja.

Facebook komentari