Promjene u tijelu tokom prvog tromjesečja trudnoće

Prvo tromjesečje trudnoće može biti uzbudljivo, ali i strašno. Tijelo žene prolazi kroz mnoge promjene koji mogu početi i prije nego što sazna da je u drugom stanju.

Izostala menstruacija je jedan od prvih znakova trudnoće. S njom dolaze i ostali znakovi kao što su blagi grčevi i manja krvarenja kad se oplođeno jaje ugrađuje u maternicu. Ako niste imali menstruaciju, testovi za trudnoću otkrivaju da li ste trudni. Najpouzdaniji su kad ih radite nekoliko dana nakon izostanka menstruacije.

Osjećaj umora je jedan od simptoma rane trudnoće. Tijelo radi brže da bi se prilagodilo novim fizičkim promjenama. Ovo može uzrokovati jaku mučninu. Osjećat ćete povećanu potrebu za spavanjem te je dobro ako odmorite sat-dva preko dana. Energija se obično vraća u drugom tromjesečju trudnoće.

Jutarnje mučnine imaju mnoge trudnice. Obično poticaj dolazi od određene hrane koju ste pojeli što dovodi do povraćanja. Kod nekih žena osjećaj mučnine dolazi i ako nisu ništa pojele.

– Pri kraju prvog tromjesečja, osjećat ćete veću potrebu za uriniranjem. Ovo se dešava zbog rasta fetusa koji se naslanja na mokraćni mjehur. Postoji mogućnost da mjehur popusti prilikom kašljanja ili kihanja, što dovodi do neočekivanog uriniranja.

– Tijelo radi prekovremeno da obezbijedi dodatnu krv za cirkulaciju bebe što uzrokuje vrtoglavicu i ošamućenost. Glad, slabost ili stres mogu uzrokovati ove simptome.

– Mišići koji razgrađuju hranu se opuštaju tokom trudnoće kao i zbog hormonskih promjena. Hrana može ostajati duže u stomaku da bi dala tijelu dovoljno vremena da upije potrebne nutrijente. Ovi simptomi mogu pogoršati žgaravicu.

– Potreba za dnevnim unosom prenatalnih vitamina koji sadrže željezo će biti povećana. Spori proces razgradnje hrane uzrokuje konstipaciju, gasove i nadimanje. Preporučuje se uzimanje hrane bogate vlaknima da bi se olakšala stolica.

– Kako tijelo cirkuliše dodatnu krv, te srce pumpa brže za potrebe trudnoće, moguća je pojava plavih vena na stomaku, grudima, nogama koje su primjetnije.

– Možete primjetiti sjaj kože u prvom tromjesečju. Neki ljudi ga nazivaju trudničkim sjajem. Uzrokovan je povećanom cirkulacijom krvi. Hormoni trudnoće su jedni od uzroka viška masnoće na koži što može biti podloga za nastanak akni.

– Većina žena primjeti promjene na grudima u ranoj trudnoći. Hormoni u tijelu se pripremaju za dojenje čime grudi postaju nježne i natečene. Primjećuju se manje izbočine koje se formiraju oko bradavica te grudi nastavljaju da rastu kroz trudnoću.

Struk će se početi širiti kako se beba i maternica povećavaju. Zbog veličine prije trudnoće, možete da primjetite ovaj simptom tek u drugom tromjesečju. Sasvim je normalno da dobijete na težini tokom prvog tromjesečja.

– Hormoni rade prekovremeno tokom trudnoće. Možete osjećati promjene raspoloženja, nemogućnost fokusiranja te povremeno zaboravljanje. Mučnina i stres povećavaju ove simptome.

Facebook komentari