Proteinski šejk prije spavanja razvija mišiće i ne škodi snu

Zamisao da se tokom sna mogu graditi mišići, većini ljudi zvuči nevjerovatno. Međutim, to je zapravo naučno dokazana činjenica, jer treninzima oštećena mišićna vlakna upravo tokom odmora i sna kreiraju svoje nove veze i obim i snaga mišića raste.

Ono što je interesantno i što bi moglo biti itekako korisno svim osobama koje nastoje povećati masu svojih mišića, jeste to da se specifičnom praksom ishrane sam taj napredak može i dodatno unaprijediti.

Tokom tromjesečne studije, naučnici sa Maastricht univerziteta u Holandiji, 44 muška ispitanika koji su u dobroj tjelesnoj formi, podijelili su u dvije grupe, a zatim tokom istraživanja pratili njihov napredak.

Članovi prve grupe ispitanika su svake noći neposredno pred odlazak na spavanje konzumirali kazein protein uz malu dozu ugljikohidrata (30g proteina, 15 g UH), dok su članovi druge drupe ispitanika imali isti zadatak, samo što je njima dato bezalkoholno placebo piće. Što se tiče treninga, obje grupe ispitanika su slijedile iste intenzivne trening rutine s opterećenjima.

“Proteklih godina, unos hrane prije spavanja je bio pod posebnom pažnjom javnosti. Prethodno se smatralo da unos hrane treba biti ograničen ili izbjegavan u satima u kojima se primiče vrijeme spavanja, a zbog navodnog negativnog uticaja na tjelesnu kompoziciju i sveukupno zdravlje, povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, pretilosti i dijabetesa. Uprkos tome što to može biti istina u slučaju unosa obilnih količina hrane navečer, novija istraživanja su usmjerena na proučavanje uticaja pojedinačnih makronutrijenata, pokazuju da može biti postignut i pozitivni psihofizički efekat na ljudski organizam. U prilog tome govore beneficije ostvarene noćnim prilivom nutrijenata, koje tako omogućavaju poboljšan oporavak i podršku poboljšanja performansi kod sportista”, pojašnjava dr. Tim Snijders.

“Nekoliko istraživanja je pokazalo da unos proteina pred spavanje poboljšava sintezu proteina tokom noći kod mlađih odraslih osoba. Oni su tokom dužeg vremenskog perioda slijedili tu ideju i suplementiranjem proteina pred spavanje omogućili maksimiziranje snage i prirasta mišićne mase uz redovno izvođenje treninga sa opterećenjem”.

Prema mišljenju dr. Snijdersa, moguće je da se tokom varenja kazeina reducira inzulinski odgovor, a što jednostavno primorava tijelo da koristi više masnoće kao izvor energije. Uz to je dodao da se “konstantno potvrđuje da unos proteina prije spavanja nema efekat na smanjenje kvalitete sna”, što protein, a posebno kazein, čini idealnom namirnicom za završni obrok u danu.

Na kraju istraživanja, obje grupe su bile u mogućnosti da dižu veće težine u sklopu vježbi, ali grupa koja je konzumirala kazein (protein mlijeka), značajnije je povećala snagu, a naročito mišićnu masu. Istovremeno, ispitanici iz te grupe nisu povećali i nivo masnih naslaga, čak i uprkos tome što su redovno unosili veći broj kalorija od ispitanika iz prve grupe koji su pili placebo napitke. Dodatni zaključak je i to da kazein stimuliše tijelo da efikasnije sagorijeva kalorije.

Facebook komentari