Rani znakovi trudnoće

Iako trebaju mjeseci da se trudnički stomak pojavi, simptomi trudnoće mogu početi samo par sedmica nakon začeća. Dok neke žene imaju blaža krvarenja, izostanak menstruacije (posebno ako je na vrijeme), je jedan od prvih pokazatelja trudnoće.

Još jedan od znakova trudnoće je veličina grudi, gdje se simptomi mogu početi pojavljivati dvije sedmice nakon trudnoće. Trudnice primjete da im grudi postaju veće te se mijenjaju više tokom trudnoće zbog promjene za adaptiranje dojenja djeteta.

Osjećaj nelagode tokom prvog tromjesečja, poznat kao jutarnja mučnina, je možda i najpoznatiji simptom trudnoće. Jutarnju mučninu uključuje vrtoglavica, povraćanje i gubitak apetita. Iako nosi ovo ime, jutarnja mučnina se može pojaviti kroz svaki dio dana.

Počinje u 4 do 6 sedmici trudnoće. Obično nestaje nakon prvog tromjesečja, ali se zna desiti da traje duže nego inače.

Niska energija i osjećaj umora su ključni znakovi rane trudnoće. Tokom prvog tromjesečja, hormon progesteron se povećava da bi omogućio rast bebe i održavao trudnoću. Trudnice mogu patiti i od niskih nivoa šećera i anemije, koja je uzrokovana nedostatkom željeza i vodi ka slabosti.

Ostali simptomi rane trudnoće uključuju promjene vagine i mjehura, sa češćim uriniranjem, konstipacijom i vaginalni iscjedak.

Promjene raspoloženja, kao što su iritacija, osjećaj zanosa ili neočekivano plakanje su psihološke promjene koje se mogu pojaviti kod trudnica.

Facebook komentari