Razlike između alergijskog i bakterijskog konjuktivitisa

Često može biti teško raspoznati da li imamo bakterijsku infekciju ili alergiju uzrokovanu nekim alergenom ili iritansom. Međutim, veoma je važno razlikovati ova dva zdravstvena stanja zbog toga što su infekcije zarazne, a alergije nisu. Liječenja za alergije se mnogo razlikuju od liječenja bakterijskih infekcija.

Konjuktivitis je termin koji opisuje infekciju ili upalu oka. Kada imate konjuktivitis, jedno ili oba oka postaju crveni, svrbe i vodena su. Simptomi konjuktivitisa mogu biti vidljivi i kod alergija. Konjuktivitis kod alergija zove se alergijski. Hemijski iritansi, kao što je dim od cigarete mogu također uzrokovati konjuktivitis.
Simptomi alergijskog konjuktivitisa su slični simptomima konjuktivitisa uzrokovanog infekcijom. Oni uključuju : svrab očiju, crvenkasta ili roskasta boja bjeloočnica, vodene oči ili gusti iscjedak koji se nagomilava tokom noći koji se ipak češće javlja kod bakterijskog uzročnika.

Naravno, postoji nekoliko simptoma koji razlikuju od ove dvije vrste konjuktivitisa. Alergijski konjuktivitis se obično dešava sezonski, kad je najviše zastupljena količina polena, ali postoji mogućnost da se pojavi bilo kad u zavisnosti od vrste alergije.Ipak je najčešći kod sezonskog alergijskog rinitisa.

Još neki simptomi koji se pojavljuju kod alergijskog konjuktivitisa su intenzivan svrab i pojavljivanje u oba oka.

Facebook komentari