Refluks kod beba

Gastroezofagealni refluks, ili GER, uobičajeni je simptom koji utječe na većinu novorođenčadi. Dostigne vrhunac između trećeg i četvrtog mjeseca i obično se riješava do 12 mjeseci starosti. Bebe koje imaju GER povraćaju ili pljuju ostatke hrane nedugo nakon jela.

Uzrok refluksa je slabo razvijeni probavni sistem. Mišić koji odvaja želudac od jednjaka može biti nedovoljno razvijen kod nekih beba, čime omogućuje da neprobavljeni sadržaj želuca dođe do jednjaka.

Ovaj mišić sazrijeva između 6 i 12 mjeseci, tako da samo oko 10 posto beba ima GER nakon 12 do 14 mjeseci. U većini slučajeva refluks je blag i normalan. Ako imate bebu koja jede i raste normalno, nema razloga za zabrinutost. Teški refluks, međutim, može ukazivati na gastroezofagealnu refluksnu bolest, koja je rjeđa ali i teža.

Ako beba ne dobija na težini, ispljune velike količine hrane, povraća tekućinu koja je zelena ili žuta ili sadrži krv, odbija hranu, ima poteškoća u disanju nakon povraćanja ili pokazuje znakove dehidracije, onda to mogu biti simptomi bolesti.

Neki od savjeta koji mogu pomoći u spriječavanju refluksa kod beba i djece su:

– Hranite bebu sa manjim i čestim obrocima

– Riješite se suvišnih gasova tako što će dijete češće podrigivati, ne samo nakon, već i tokom hranjenja

– Držite bebu uspravno barem 30 minuta nakon hranjenja. To može dovesti do manje pojave refluksa nego kad se bebe vrate u sjedalicu za bebe.

– Za mame koje doje, od 2 do 4 sedmice, izbjegavanje mlijeka i drugih mliječnih proizvoda, kao i jaja, može biti vrijedno truda, jer ponekad GER zapravo odražava simptome osjetljivosti na neku hranu.

Facebook komentari