Riješite se lošeg zadaha

Da se razumijemo, svi mi ponekad imamo loš zadah. Žvakaće gume mogu provremeno prikriti taj miris, ali važnije je riješiti uzrok. Uzroci lošeg zadaha mogu biti različiti. Najčešći uzrok je konzumiranje veoma začinjene hrane ili pića sa jakim mirisom.
Pored loše ili neredovne higijene zuba i usne šupljine, drugi uobičajeni uzroci lošeg zadaha mogu biti problemi sa zubima ili desnima (infekcije, kariozni zubi), pušenje, stanja poput upale krajnika ili refluksa kiseline (vraćanje želučane kiseline). Kako se riješiti lošeg zadaha?

Voda
Jeste li znali da je dehidracija, također, uzrok lošeg zadaha? Suha usta i loš zadah idu ruku pod ruku. Voda je odličan lijek protiv lošeg zadaha! Pobrinite se da pijete puno vode, ona će osigurati vlažnost usta. Ovaj lijek je posebno koristan za „jutarnji dah“ pa se potrudite da pijete dovoljno vode ujutro nakon buđenja.

Vode za ispiranje usta
Postoji li nešto za šta ne možete koristiti sodu bikarbonu? Soda bikarbona može efikasno ubiti bakterije u ustima i zaštititi vaše zube. Da biste napravili vodu za ispiranje usta sa sodom bikarbonom, dodajte dvije kašičice sode bikarbone u jednu čašu tople vode. Mućkajte rastvor u ustima 30 sekundi i ispljunite ga.

Još je bolje koristiti kvalitetan preparat u obliku već pripremljene, gotove otopine za ispiranje usta, naprimjer, kombinaciju antiseptika hlorheksidin i cetilpiridina, s aromom peperminta (Dentacet®). Ispirite usnu šupljinu s 15 ml rastvora, tokom 30 sekundi, dva puta na dan (ujutro i naveče), nakon pranja zuba. Grgljajte i ispljunite, nemojte gutati.
Osim za dezinfekciju usne šupljine, prevenciju ili liječenje nekih bolesti usta, Dentacet® možete koristi i u slučajevima pretjeranog stvaranja bakterijskih naslaga na zubima (zubni plak) ili u slučajevima kada je onemogućeno pravilno četkanje zuba.

Karanfilić (klinčić)
Karanfilić (Eugenia caryophyllata) se ne koristi samo kao začin i sastojak ukusne hrane, već i za prirodno liječenje lošeg zadaha. Posjeduje mnoga blagotvorna svojstva, spomenimo protivupalna (pripisuje se sastojku eugenolu), analgetska, antiseptička…. Jedino što morate učiniti je sisati nekoliko karanfilića dnevno.

Jabuke
Čuli smo za englesku poslovicu: „Jabuka na dan, doktor iz kuće van“ U ovom slučaju, dnevna konzumacija jabuke drži nas podalje i od stomatologa. Jabuke smanjuju količinu bakterija u ustima. Ne samo da će pomoći otkloniti naslage sa zuba, već će u vašim ustima potaći veće stvaranje pljuvačke, što je odličan prirodan način za sprečavanje lošeg mirisa. Jednostavno, pojedite jednu jabuku svaki dan i spriječit ćete loš zadah.

Kokosovo ulje
Uzmite jednu kašičicu kokosovog ulja i mućkajte u ustima nekoliko minuta, pazeći da ga ne progutate. Kad završite, ispljunite ulje i isperite vodom. Nemojte ga pljuvati u umivaonik jer može dovesti do začepljenja (jer se ovo ulje zgušnjava na temperaturama ispod 25 °C).

Facebook komentari