Rizik od moždanog udara raste kod osoba koje iskuse depresivnu epizodu nakon srčanog udara

Ljudi koji iskuse depresiju nakon srčanog udara imaju skoro 50 posto veću vjerovatnoću da će doživjeti i moždani udar, u usporedbi s onima koji ne razviju prodruženi poremećaj raspoloženja, pokazuju nova istraživanja.

Studija predstavljena na konferenciji Američkog koledža za kardiologiju analizirala je nalaze dugogodišnjeg praćenja više od 495.000 pacijenata koji su doživjeli srčani udar između 2015. i 2021. godine.

Oko 10,5 posto ovih ispitanika dobilo je i dijagnozu depresije nakon srčanog udara. Jedna šestina ovih pacijenata imala je odranije dijagnosticiranu depresiju ili neki drugi poremećaj mentalnog zdravlja, dok su svi ostali dobili novu dijagnozu tek nakon srčanog udara.

Kod ispitanika koji su preživjeli srčani udar praćen epizodom depresije, zabilježena je i veća učestalost hipertenzije, dijabetesa, zatajenja srca, hronične opstruktivne plućne bolesti i koronarne arterijske bolesti srca, u usporedbi s onima koji nisu razvili depresivne simptome.

Osim toga, pacijenti s depresijom imali su viši prosječni indeks tjelesne mase, a češće su bili pušači. Istraživači su otkrili da je veza između depresije i većeg rizika od moždanog udara ostala značajna čak i nakon što su prilagodili statističku analizu rezultata, uzevši u obzir negativni utjecaj debljine i pušenja na prognozu ovih pacijenata.

Rezultati istraživanja predstavljeni na medicinskim konferencijama smatraju se preliminarnim dok se ne objave u recenziranom medicinskom časopisu. Ipak, ova studija je temeljena na dokazima iz prethodno postojećih studija o povezanosti depresije i moždanog udara nakon srčanog udara.

Istraživači su ponovo preporučili da pacijenti koji istovremeno imaju srčana oboljenja i pridruženu depresiju redovno idu svojim ljekarima na kontrolu.

Facebook komentari