Rutine koje održavaju srce zdravim

Kardiovaskularne bolesti , termin za sve bolesti koje pogađaju srce i krvne arterije, uključujući srčani i moždani udar, su jedan od najvećih svjetskih „ubica“. Loše zdravlje srca vodi do zdravstvene neravnoteže, gubitka funkcija tijela do mentalnih smetnji koje značajno utječu na kvalitet života.

Svi smo upoznati sa rizicima koja dolaze sa konzumacijom alkohola, pušenjem i unosom prerađene hrane. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), najbolji način da se smanji rizik za razvijanje neke kardiovaskularne bolesti su: smanjeno udisanje dima od duhana, zdrav odabir hrane, fizička aktivnost koju prati smanjenje tjelesnog indeksa, te kontrola pritiska i holesterola.

– Ljudi koji imaju češće preglede kod doktora obzirniji su prema svom zdravlju i imaju bolji uvid u bilo koju tegobu vrlo brzo nakon pojavljivanja.

– Hrana biljnog porijekla (voće i povrće), čitave žitarice, mahunarke, orasi, zamjena maslaca sa zdravim mastima (maslinovo ulje), korištenje začina i bilja umjesto soli, te ograničenje crvenog mesa na jedan obrok mjesečno, su jedne od mnogobrojnih opcija kojima možemo pomoći pri smanjenju rizika za razvijanje kardiovaskularne bolesti.

– Izbjegavanje prostorija gdje ima previše dima i pušača, se pokazalo korisnim za zdravlje srca.

– San je esencijalan za biološke funkcije. Nenaspavanost može utjecati na krvni pritisak i mikrovaskularne funkcije, te posljedično voditi ka riziku za narušeno zdravlje srca.

– Hemikalije, koje mogu poremetiti rad hormona i energiju metabolizma su povezane sa razvijanjem rizika za kardiovaskularne bolesti. Svakodnevno dolazimo u kontakt sa mnogobrojnim izvorima koji uključuju konzerve, boce, plastične proizvode i konzervisanu hranu. Određene hemikalije imaju vezu sa tegobama kao što su visoki krvni pritisak.

Kontrolisanjem zdravlja srca, štedimo svoje vrijeme i smanjujemo rizike za zdravstvene probleme. Vremenom, ignorisanjem potencijalnih rizika možemo dovesti zdravlje pod opasnost. Pokušajte da stabilizujete ove svakodnevne rutine kako bi održali što bolje zdravlje srca i krvnih arterija.

Facebook komentari