SAVJETI ZA POTPUNU ORALNU HIGIJENU

Dobra oralna higijene podrazumijeva redovne posjete stomatologu, ali jako je važno usvojiti dobre navike i provoditi ih između ovih posjeta. Evo nekoliko savjeta kako da održite svoje zube zdravima, a oralnu higijenu na zadovoljavajućem nivou:

Četkanje
Najučinkovitiji dio higijene zuba, koji vam je najlakše učiniti kod kuće, je pranje zuba. Trebali biste četkati zube najmanje dvije minute, a to znači provesti otprilike 30 sekundi u svakom dijelu usta. Četkica treba dodirivati sve površine zuba. Ne zaboravite koristiti zubnu pastu koja je namijenjena svakodnevnom četkanju i mijenjati četkicu za zube najmanje jednom u tri mjeseca. Koristite onu koja ima mekane dlake jer tvrde dlake mogu oštetiti vaše desni ili zube.

Zubni konac
Preporuka je korištenje zubnog konca, barem jednom dnevno. Najbolje je koristiti zubni konac dužine oko 45 centimetara koji omotate oko prstiju. Najbolji način čišćenja koncem je lagano spuštanje konca između zuba i praćenje krivulje svakog zuba. Ovo sprečava oštećenje desni. Dok prelazite s jednog zuba na drugi, zamotajte i premotajte prste kako biste uklonili prljavi konac i zamijenili ga čistim koncem.

Interdentalne četkice
Ove četkice su vrlo učinkovit alat koji, također, može očistiti praznine između zuba, gdje se naslage i kamenac mogu nakupljati i uzrokovati bolest. Interdentalne četkice mogu se koristiti kao zamjena za zubni konac, ali su i prikladniji alat za odrasle pacijente s bolestima desni ili s velikim razmakom između zuba.

Rastvori (vodice) za ispiranje usta
Dobra oralna higijena uključuje ispiranje usta antiseptičkim rastvorima (npr. Dentacet®). Sve što vam treba je mala količina rastvora za ispiranje usta koji je najbolje mućkati i grgljati u ustima tokom najmanje 30 sekundi. Držite usne zatvorene dok to radite, a zatim ispljunite. Koristite sredstvo za ispiranje usta nakon svakog četkanja i čišćenja koncem.

Jezik
Završni dio kućne njege zuba je čišćenje jezika. Četkicom i pastom za zube četkajte jezik kružnim pokretima. Čišćenje jezika može se obaviti i sa komadom zubnog konca. Samo umotajte dužinu između dva prsta i lagano očistite jezik srednjim dijelom konca. Bilo koju sesiju čišćenja jezika završite ispiranjem usta.

Facebook komentari