Savjeti za trkače: Kako izbjeći nadutost tokom trčanja?

Želučani i probavni problemi često se javljaju kod trkača, posebno tokom toplijih dana.

Ponekad oni mogu biti toliko neugodni da morate prestati trčati i odustati od aktivnosti za taj dan. No postoje načini kako ih spriječiti ili smanjiti. U nastavku pročitajte savjete kako izbjeći nadutost i plinove tokom trčanja.

Tokom toplijih, pogotovo ljetnih mjeseci, nadutost je puno češća. Razlog tome može biti i nedovoljan unos tekućine i dehidracija. Ako trkač ne unosi dovoljne količine tekućine, to može dovesti do zatvora, proizvodnje plinova i mučnine. Upravo je ovo najčešći razlog zašto neki tokom trčanja toplijim danima osjete mučninu i probavne tegobe. Kako to spriječiti?

Ako trčite ujutro…

Ako ste jutarnji trkač čija rutina prije trčanja donosi probleme, nešto je potrebno promijeniti. Prvo, savjetujemo da izbjegavate vlakna i masnoće prije jutarnjeg treninga. Ako trčite u roku od sat vremena od buđenja, smoothie od banane sa zobenim mlijekom dobra je opcija, jer ćete time dobiti obrok koji je energetski bogat, ali lako probavljiv. Ako imate više od sat vremena, savjetujemo da pojedete kompletan obrok, ali i dalje izbjegavajući vlakna i masnoće.

Hrana koju treba izbjegavati prije trčanja

Brokula, kupus, prokulice, cvjetača, kineski kupus, klice, zelena salata, luk, artičoke, šparoge, kruške, sok od kruške i breskve, samo su neke od namirnica koje mogu izazvati probleme kod trčanja. Iako su ove namirnice nutritivno bogate i trebale bi biti uključene u prehranu trkača, izbjegavajte ih konzumirati nekoliko sati prije trčanja ako često imate problema s nadutošću i plinovima.

Ako trčite po vrućini…

Vrućina je faktor koji može negativno utjecati na trčanje, a koji mnogi trkači zanemaruju. Ako su se nadutost i plinovi pojavili tek nedavno, a prije nikad niste imali problema s time, jedan od razloga može biti dehidracija.

Ovaj problem možete riješiti tako da povećate unos tekućine tokom dana, promatrate boju vašeg urina koja je najtačniji pokazatelj dehidracije (svijetložuta boja je najbolja) te krenete piti vodu čim se ujutro probudite.

Također, sportski i izotonički napici dobro padaju na želudac i pomažu u hidrataciji pa razmislite o tome da i njih uključite u svoju rutinu.

Facebook komentari