Savjeti za ublažavanje simptoma fibromialgije

Sindrom fibromialgije utječe na mišiće i meko tkivo. Simptomi uključuju hroničnu bol mišića, mučninu, probleme sa spavanjem i bolne tačke na zglobovima, koji se mogu olakšati kroz lijekove, promjene u načinu života i kontrolisanju stresa. Ova bolest najčešće pogađa potiljak, vrat, ramena, grudi, krsta i bedra.

– Stres može biti okidač za simptome fibromialgije. Smanjivanjem stresa se poboljšava kvalitet života. Neke dokazane metode olakšavanja stresa su joga, vježbanje, san i meditacija.

– Često vježbanje manjim intenzitetom, kao što je šetnja ili vježbe u vodi, su jedni od najboljih tretmana za fibromialgiju. Pomaže u smanjivanju boli i krutosti, smanjuje stres i povećava osjećaj kontrole.

– Tople kupke mogu olakšati napete mišiće, smanjiti bol i pomoći pri lakšem kretanju. Toplina može povećati endorfine, koji blokiraju signale boli i pomažu u boljem snu.

– Kofein stimuliše srce i centralni nervni sistem i povećava nervozu, anksioznost i insomniju. Za bolje spavanje tokom noći, izbjegavajte pića sa kofeinom.

– Pokušajte sa terapijama, kao što su akupunktura i masaža, za olakšavanje boli.

– Osobe koje imaju fibromialgiju su sklone niskim nivoima vitamina D. To može pogoršati simptome i bolove. Porazgovarajte sa ljekarom o uzimanju suplemenata da nadomjestite nedostatak.

Facebook komentari