Šećerna bolest ostavlja tragove na stopalima

Piše: Prof. dr. sc. prim. Edita Černy – Obrdalj, specijalistica obiteljske medicine, šef službe obiteljske medicine, JZU DZ Mostar

Stopala nas nose tijekom cijeloga života. Od prvih koraka, preko izlazaka u uskim modnim cipelama, do šetnje u prirodi. Sretni smo kada smo u pokretu. No, nerijetko zaboravimo da stopala trebamo čuvati, kako redovitom njegom tako i sprječavanjem bolesti, poput šećerne bolesti – dijabetesa. Šećerna bolest, koja je danas u ekspanziji, uz mnoge štetne promjene na krvnim žilama, živcima i kompletnim organima, ostavlja posljedice i na stopalima. 

Kako nastaju promjene na stopalima?

Šećerna bolest izaziva promjene na živčanim završetcima, osobito dugih živaca nogu, točnije stopala, a rjeđe i na rukama. Takve promjene stručno se nazivaju periferna polineuropatija. Kaže se da polineuropatija zahvaća područje „čarapa i rukavica“. U svom začetku polineuropatija ne daje nikakve simptome. Nešto kasnije se prepoznaje po smanjenom osjetu nogu, žarenju, pečenju, trncima ili osjećaju stezanja. Javlja se i bol koja je najizrazitija  noću, a kod uznapredovale bolesti dolazi i do otežanog hoda, slabljenja mišića, a mogu se javiti i promjene boje kože stopala i gubitak dlačica. Koža je suha i sklona stvaranju žuljeva. Koža između prstiju može biti promjenjena i inficirana gljivičnim ili bakterijskim uzročnicima.  Na žalost komplikacije vremenom mogu postati vrlo teške. Poremećaj cirkulacije u velikim i malim krvnim žilama nogu i visoke vrijednosti šećera u krvi doprinose nastanku promjena, infekciji rane i teškom cijeljenju rana. Rane i žuljevi mogu dovesti do značajnog propadanja tkiva i nastanka ulkusa, a periferna bolest krvnih žila do oslabljene cirkulacije i gangrene. Teške komplikacije šećerne bolesti na stopalima mogu završiti amputacijom prstiju ili cijelog stopala. Statistike predstavljaju poražavajuće podatke, da je 85% svih amputacija stopala uzrokovano komplikacijama šećerne bolesti. 

Kako znati imamo li polineuropatiju? 

Javiti se, dakako treba liječniku prvog kontakta, a to je obiteljski liječnik. On će uz savjetovanje i liječenje šećerne bolesti, uraditi godišnji pregled stopala kako bi se na vrijeme otkrila polineuropatija i spriječilo njezino napredovanje. Postoji prilično jednostavna i pouzdana metoda pregleda monofilamentom, koja uz kompletan pregled stopala blagovremeno otkriva polineuropatiju. 

Kako spriječiti i liječiti polineuropatiju?

Polineuropatija se ne može izliječiti, ali se može spriječiti njezin nastanak i usporiti napredovanje. Prvo i osnovno je regulacija šećera u krvi pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću i lijekovima. Uz ove osnovne mjere liječenja šećerne bolesti, postoje i posebni lijekovi za sprječavanje i liječenje polineuropatije.  Danas je na prvom mjestu alfa lipoična kiselina (ALTIOKS®). To je lijek koji se koristi u liječenju polineuropatije, ali i u sprječavanju njezinog nastanka. ALTIOKS® je snažan antioksidans koji smanjuje šećere u tkivima, prodire u živčane stanice i sprječava razvoj degenerativnih bolesti, a time i dijabetičke polineuropatije. U višim dozama se koristi za liječenje polineuropatije, dok se u nižoj dozi preporučuje i zdravim osobama, kao dodatak prehrani, posebice osobama starijim od 40 godina. U smanjenju nelagodnih simptoma u stopalima koji su nastali usljed polineuropatije, koristan je vitamin B12 (MECOBALAMIN). On značajno doprinosi pravilnom funkcioniranju živčanog sustava. Uz to, MECOBALAMIN potiče mjenu tvari i podiže imunitet.  U otklanjanju bolnih simptoma polineuropatije pomaže i lijek novijeg datuma, generičkog naziva pregabalin, koji se propisuje isključivo na liječnički recept.  U liječenju dijabetičke polineuropatije valja se posavjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom o vrsti terapije i načinu njezinog uzimanja. Ukoliko je potrebno, obiteljski liječnik će uputiti bolesnika na dodatne pretrage kao što je elektromijeloneurografija (EMNG) i pregled neurologa. 

Higijena i njega stopala

Osobe koje imaju šećernu bolest, a osobito one s polineuropatijeim trebaju voditi iznimnu brigu o higijeni i njezi stopala. Njega stopala započinje svakodnevnim pregledom stopala. Naročitu pažnju treba usmjeriti područja između prstiju i područjima izloženim pritisku na kojima se mogu stvoriti žuljevi, plikovi, zadebljanja. Potom slijedi pranje u mlakoj kupki s nešto blagog sapuna, nakon čega stopala valja pažljivo isplahnuti, posušiti i nanijeti kremu ili mast za njegu stopala dijabetičara. Temperaturu vode za pranje uvijek je potrebno provjeriti na zapešću ruke (kao kod kupanja beba), jer stopala, usljed oštećenog osjeta, često ne „prepoznaju“ vrelu vodu tako da može doći do opekotina i onoga što najmanje želimo, a to je oštećenje kože.  Tjedno rezanje noktiju treba biti vrlo pažljivo, kako ne bi došlo do nastanka ranica, koje kod dijabetičara teško cijele. Ukoliko rezanje noktiju predstavlja problem, treba isto povjeriti drugoj osobi ili, ukoliko prilike dozvoljavaju, stručnoj osobi.

Ukoliko je ipak došlo do manjih ozljeda kože poput ogrebotina, oguljotina ili manjih opekotina potrebno je ranicu temeljito oprati sapunom i vodom, posušiti i nanijeti Lysoderm® kremu, prirodni proizvod za zaštitu kože i cijeljenje rana. Krema se nanosi tri puta dnevno, direktno na ranu. Svaka veća rana ili rana koja ne zacjeljuje, zahtijeva pregled obiteljskog liječnika i daljnji tretman prema njegovoj preporuci. 

Važno je svaki žulj, ranicu ili sličnu promjenu stopala prijaviti liječniku, kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija, upale, ulkusa, pa čak i amputacije dijela ili cijelog stopala.

Stopala su naš temelj i naš oslonac. Redovitom brigom i njegom, potrebno ih je sačuvati za cijeli život, kako u zdravlju tako i u bolesti. 

Facebook komentari