Šest namirnica koje trebate jesti nakon porođaja

Kako bi vam pomogla odabrati idealne namirnice za obroke nakon porođaja, nutricionistica Abbey Sharp je za Healthline otkrila šta se treba naći na vašem jelovniku.

1. Pileća supa

Uobičajeno je da se žene obilno znoje u sedmicama nakon porođaja jer se tijelo prilagođava fluktuacijama hormona. To je samo jedan u nizu razloga zašto biste trebali obratiti pažnju na unos tečnosti u organizam. Posebno ako planirate dojiti. Procjenjuje se da dojiljama dnevno treba dodatna litra tečnosti u odnosu na žene koje ne doje. Zato je upravo pileća supa savršena hrana nakon porođaja. Supa je hidratantna i slana te je idealna za prirodno dopunjavanje elektrolita.

2. Slani krekeri

Ako se od same pomisli na ispijanje nečeg toplog znojite, jedenje slanih krekera može donijeti iste koristi koje će vam pomoći da polako vraćate energiju.

3. Datulje

Jedno malo istraživanje pokazalo je da je konzumiranje datulja neposredno nakon poroda rezultiralo znatno manjim gubitkom krvi. One su također nevjerovatan izvor jednostavnih šećera koji vam pomažu vratiti energiju nakon porođaja.

4. Zobene pahuljice s voćem

Ako mislite da je rađanje zastrašujuće, samo pričekajte to prvo postporođajno obavljanje velike nužde. Osim uobičajenog straha koje novopečene mame osjećaju nakon porođaja, hemoroidi su vrlo česta pojava.

Zatvor je također česta nuspojava nakon porođaja. No, čak i ako ste imale carski rez, može proći sedam dana prije nego što uspijete obaviti veliku nuždu, jer crijeva usporavaju svoju aktivnost nekoliko sati nakon operacije. Da biste pomogli da se tamo dolje pokrenu stvari, svakako odaberite hranu bogatu vlaknima.

5. Junetina

Krvarenje nakon porođaja je normalno. Većina žena krvari danima, ponekad i sedmicama nakon porođaja. Iz tog razloga, nedostatak željeza i anemija nisu rijetkost i mogu ometati oporavak i opskrbu majčinim mlijekom. Zato su namirnice bogate željezom, poput junetine, odličan odabir.

6. Jaja

Jaja su važan izvor proteina koji pomažu smiriti bolne mišiće.

Facebook komentari