Sezonski alergijski rinitis: Kad priroda postane neprijatelj

Ambrozija – odlično prilagođen prirodni neprijatelj

Sredina je ljeta kada počinje cvjetati ambrozija, jedan od najjačih prirodnih alergena. Više od 60 miliona evropljana pati od simptoma alergijskih bolesti, a u Bosni i Hercegovini oko 500.000 stanovnika svake godine sa zebnjom dočekuje sezonu cvjetanja određenih drveća, trava ili korova i javljanje prvih simptoma sezonskog alergijskog rinitisa. Najčešće se javljaju svrbež, pečenje, crvenilo i suzenje očiju, kihanje, pritisak i bol u sinusima, svrbež vrha nosa, zapušenost a ponekad vodenasta sekrecija iz nosa, povremeno nestanak sluha. Ovi simptomi izazivaju razdražljivost, glavobolju i umanjuju koncentraciju. Ponekad se može pojaviti i napad astme, odnosno kašalj, otežano disanje, zviždanje i pritisak u grudima. 

Procjenjuje se da je oko 75 posto osoba alergičnih na polen osjetljivo na polen ambrozije. Ambrozija je jednogodišnji korov koji je prije stotinjak godina stigao u Evropu iz Sjeverne Amerike, kao „slijepi putnik“ u brodskim pošiljkama. Od tada se nezaustavljivo širi velikom brzinom i izaziva sve više problema. Biljka naraste obično do 150 cm visine, stabljika joj je razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto dijeljeni. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvatove na vrhovima stabljike i bočnih grana. Sama biljka proizvodi veliki broj sjemenki (i do 60.000) koje se u zemlji mogu zadržati dugo i preživjeti nepovoljne uvjete za rast čak duže od 35 godina. Brzom širenju pogoduju klimatske promjene sa toplim i suhim ljetima. S obzirom na veliku produkciju sjemena i prilagodljivost uvjetima okoline, ambrozija lako osvaja nova područja.

U Bosni i Hercegovini ambrozije ima najviše u Bosni, i to sjevernim, zapadnim i središnjim krajevima, dok se u Hercegovini javlja dosta rjeđe. Ambrozija niče polovinom aprila, dok cvjetanje počinje sredinom jula, s maksimumom u kasno ljeto – tokom augusta i septembra, i traje sve do prvih mrazeva. Jedna biljka u toku jedne sezone otpusti u zrak oko osam miliona polenskih zrnaca. Polenska zrnca su izuzetno pokretna i mogu se naći na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara čemu pogoduje aerodinamički oblik polenskog zrnca u formi kuglice sa malim šiljcima na površini. Kako je polen ambrozije izrazito potentan alergen, dovoljan je kontakt samo tridesetak mikroskopskih polenskih zrnaca sa sluznicom nosa i očiju da kod osjetljive osobe izazove pojavu alergijskih simptoma. 

Da li je moguća prevencija alergijskog rinitisa?

Ambrozija raste uz puteve, željezničke pruge, nasipe, duž vodotoka i rubova šuma, na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima , pored gradilišta i deponija. Najčešći je korov u kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi i povrtnjacima, gdje popnekad možemo naći i do 200 biljaka ambrozije po kvadratnom metru. Međunarodno društvo za borbu protiv ambrozije procjenjuje da će klimatske promjene i disperzija sjemena ambrozije do 2050. godine dodatno povećati koncentraciju polena ambrozije u zraku za četiri puta. Zato sve zemlje preduzimaju sistemske mjere na edukaciji stanovništva s ciljem prepoznavanja i pravovremenog uklanjanja ambrozije pljevljenjem biljaka u proljeće, upotrebom herbicida, redovnim košenjem gradskih travnjaka i neobrađenih površina, te uređivanjem rubova puteva, šuma i vodotoka. Ponekad ove mjere imaju ipak ograničeni efekat jer vjetar može donijeti polenska zrnca s udaljenih netretiranih područja.

Jesenjske kiše i prva jesenja zahlađenja donose olakšanje svim oboljelim od polenskog rinitisa prouzrokovanog ambrozijom, ali kako si pomoći u međuvremenu? Savjetuje se izbjegavati odlazak u prirodu ili boravak na otvorenom tokom sunčanog i vjetrovitog vremena, kao i u ranim jutarnjim satima kada je koncentracija polena najveća, već po mogućnosti izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije polena u zraku najniže. Tokom vožnje držati stakla na automobilima podignuta. Ugradnja protivpolenskog filtera nije skupa, a može biti veoma efikasna. Nositi sunčane naočale i zaštitnu masku. Nakon boravka u prirodi presvući i oprati odjeću, ruke i kosu kako bi se skinula polenska zrnca. Četkati i prati kućne ljubimce jer i oni skupljaju polen. Po mogućnosti boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Klima-uređaji mogu smanjiti količinu polena čak do 90 posto. Tokom perioda visokih koncentracija polena, ne sušiti veš na zraku, prekriti krevet i zatvoriti prozore. Izbjegavati konzumiranje namirnica koje izazivaju sličnu alergijsku reakciju – lubenice, dinje, banane, tikvice, krastavce, bundeve, kamilicu…, te izbjegavati pušenje, zadimljene prostore te upotrebu sprejeva protiv insekata i slične iritanse koji mogu pojačati simptome alergije. Koristite kvalitetne hipoalergijske kozmetičke proizvode i sredstva za sunčanje. I redovno uzimajte preproručenu farmakoterapiju.

Neliječeni alergijski rinitis značajno narušava kvalitet života

Iako nisu opasni, simptomi alergijskog rinitisa imaju veliki utjecaj na bolesnu osobu. Preko 66 posto oboljelih od alergijskog rinitisa izjavljuje da simptomi negativno utječu na njihov svakodnevni život. Jedna od tri 3 oboljele osobe zbog njih izostaju sa posla, a više od trećine navodi da ih simptomi polenske alergije ometaju u obavljanju profesionalnih aktivnosti i umanjuju njihovu produktivnost. Kako si pomoći?

Nova energija protiv alergija

AleriX® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za peroralnu  primjenu. AleriX® efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa. Djeluje već unutar 60 minuta nakon primjene, a samo jedna tableta dnevno osigurava 24-satnu kontrolu simptoma.  Za razliku od drugih lijekova iz ove grupe, ne izaziva pospanost niti utječe na sposobnost upravljanja vozilima, pa je AleriX® preporučen za sve studente, učenike, te radno aktivne osobe čiji posao zahtijeva koncentraciju ili upravljaju motornim vozilima. Siguran je za starije pacijente i za pacijente sa oštećenom funkcijom bubrega i/ili jetre, a kod ovih pacijenata nije potrebno prilagođavanje doze. Ne utječe na srčani ritam, a ne ulazi u interakcije sa hranom, alkoholom i lijekovima.

AleriX® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek primjenjujte prema priloženom uputstvu.

Za više informacija posjetite web stranicu alerix.ba, gdje je dostupan polenski kalendar koji vam može poslužiti kao alat za planiranje početka terapije te dnevnih aktivnosti u vrijeme najjačih simptoma alergije vezano uz sezonsko pojavljivanje polena u zraku.

Facebook komentari