Sigurna i zdrava ishrana tokom trudnoće

Uvijek je važno hraniti se zdravo, posebno tokom trudnoće. Tako ne samo da održavamo balans u tijelu, već i omogućavamo dovoljan unos nutrijenata za bebu. Da biste održali bebino i vaše zdravlje, trebate da unosite niz zdrave hrane iz 4 glavne grupe hrane svaki dan.

Te 4 glavne grupe uključuju voće i povrće, hljeb i čitave žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, te meso i orašaste plodove.

Unos vode bi trebao biti bar 9 čaša vode svaki dan. Trebat ćete više vode kada je toplije vrijeme ili ako povraćate, jer se tekućina može lako izgubiti. Izbjegavajte piti čaj uz jelo. Tanini u čaju neće upiti dovoljno željeza iz hrane.

Izbjegavajte zaslađenu vodu i voćna pića jer imaju niske nivoe nutrijenata i mogu imati visoke nivoe šećera. Energetska pića se ne preporučuju jer imaju visoke nivoe kofeina i ostalih sastojaka koji ne djeluju dobro na trudnice.

Trudnoća je vrijeme promjena u tijelu. Normalno je dobiti na težini zbog rasta bebe. Možete očekivati da ćete više jesti kako trudnoća napreduje, ali ovo ne mora nužno da znači da trebate da jedete “za dvoje”. Dobar apetit i stabilno dobijanje kilograma nakon prva tri mjeseca obično znači da jedete dovoljno.

Dijete tokom trudnoće nisu preporučljive, jer mogu utjecati na zdravlje bebe i generalno zdravlje mame. U trudnoći je imunitet znatno slabiji, stoga su mama i beba osjetljivije na bolesti koje se mogu pokupiti kroz hranu. Da biste održali organizam zdravim perite i sušite ruke često, izbjegavajte rizične skupine hrane i čistite hranu temeljito.

Facebook komentari