Sigurno niste znali da neke od ovih namirnica možete i zamrznuti

Mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa možda su ublažene, ali nadležni još uvijek predlažu oprez.

U ovim trenucima, treba što manje biti među ljudima, a u nabavku ići samo kada je to potrebno.

Čuvanje većih količina hrane može biti problematično, ali jedan od najboljih načina za to je smrzavanje hrane.

Ako ste dosad smrzavali samo meso i povrće, donosimo vam još nekoliko vrsta hrane koje možete zamrznuti.

Hljeb

Nećete vjerovati, ali i hljeb se može zamrznuti.

Kupovni svježe pečeni hljeb ili onaj koji ste sami ispekli na sobnoj će temperaturi ostati dobar za jelo najviše tri dana, jer nema konzervansa koji bi ga očuvali duže vrijeme.

Pakirani hljeb, pogače i peciva u frižideru će nakon otvaranja moći ostati i nekoliko sedmica. No, sve vrste hljeba zamrznute možete čuvati od dva do pet mjeseci.

Prije zamrzavanja hljeb treba narezati i posebno zamotati svaku šnitu (naravno, te vrećice možete upotrijebiti više puta). Prije obroka izvadite koliko vam je potrebno i ugrijte ga u tosteru ili u rerni dok ne omekša. Okus i tekstura bit će bolji nego kod hljeba koji je stajao na sobnoj temperaturi dva-tri dana.

Naribani sir

Nema jednostavnijeg – kupljeni naribani sir u kesici zamrznite u ambalaži, nema potrebe za prepakiranjem. Kada ga želite upotrijebiti, ostavite ga dva sata na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku.

Tvrdi sirevi, kao što su cheddar ili parmezan, mogu se neotvoreni čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci.

Nakon otvaranja u hladnjaku mogu ostati do četiri sedmice.

Mozzarella i slični joj sirevi mogu se u zamrzivaču čuvati do četiri mjeseca, a u frižideru mjesec dana.

Umaci

Umak od paradajza, pesto, umak od curryja, sofrito, temeljci, marinade – sve to možete čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca. Kada kupite te proizvode oni neotvoreni mogu stajati i do 18 mjeseci, no nakon otvaranja morate ih potrošiti u roku od tri dana, inače će se pokvariti. To možete riješiti zamrzavanjem.

Nepotrošene količine prelijte u posude koje se mogu hermetički zatvoriti te zamrznite. Prije upotrebe odmrznite ih u frižideru preko noći ili na sobnoj temperaturi na nekoliko sati.

Svježe voće

Svježe voće možete zamrzavanjem sačuvati mjesec dana do godine dana, ovisno o vrsti, a to bi se moglo posebno svidjeti ljubiteljima smoothieja. Voće dobro operite, ogulite te po potrebi narežite, zatvorite u posude s hermetičkim zatvaranjem te spremite u zamrzivač.

Facebook komentari