Simptomi čira na želucu

Čir na želucu je rezultat neravnoteže između agresivnih i odbrambenih faktora gastroduodenalne sluznice, a bakterija ‘Helicobacter pylori’ najčešći je uzrok ovog poremećaja.

Najčešći simptom čira je bol u trbuhu. To je osjećaj koji pacijent opisuje kao peckanje, snažan bol ili osjećaj bolne gladi. Obično se pojavljuje između 1,5 i 3 sata nakon obroka, a ublažava se konzumiranjem hrane ili uzimanjem antacida. Vrlo je karakteristično i prisustvo boli tokom noćnog buđenja pacijenta, između dvanaest i tri ujutro.

Česti su i drugi popratni simptomi kao što su napuhanost, netolerancija prema masti, podrigivanje, gubitak težine, mučnina i povraćanje.

Neki bolesnici nemaju nikakvih simptoma i bolest se prvi put očituje kao jedna od njegovih komplikacija (perforacija, krvarenje …).

Prirodno liječenje čira je situacija takozvanog spontanog zacjeljivanja i naknadnog recidiva. U tom slučaju će se kod 80-90% pacijenata ponoviti nakon dvije godine. Sa korištenjem trenutno dostupnih lijekova, tendencija je da se pojavi jedno izbijanje bez naknadnih recidiva.

Facebook komentari