Simptomi raka crijeva i njegovo liječenje

Rak crijeva drugi je najčešći rak, odmah iza raka pluća, koji se pojavljuje u Bosni i Hercegovini sa nekih 1.800 ljudi koji otkriju bolest svake godine. Slični podaci su i u zemljama regije, čemu svjedoče i zvanične statistike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Rak crijeva djeluje na debelo crijevo. Sastavljeno je od debelog crijeva i rektuma. Kada se ćelije u tijelu počnu dijeliti i razmnožavati nekontrolisano to dovodi do razvoja raka. Rak crijeva se može pojaviti u debelom i tankom crijevu. Tanko crijevo sadrži dvanaestopalačno crijevo (lat.duodenum) koje se povezuje sa stomakom i ileumom, dio crijeva koji se spaja sa debelim crijevom. Kada ćelije postanu previše kancerogene mogu se raširiti na ostale dijelove tijela kao što su jetra ili pluća. Ovo se zove napredni rak crijeva.

Koji su simptomi?

Simptomi raka crijeva uključuju promjenu u radu vaših crijeva, krv u stolici, gubljenje na težini, bol u leđima, mučnina. Rak može uzrokovati opstrukciju crijeva. Kada se to desi, možete iskusiti grčeve,nadimanje ili vrtoglavicu. Preporučuje se da odete doktoru ako primjetite ove simptome, iako na svu sreću oni ne moraju nužno upućivati na rak crijeva. Ipak, najbolje je da sud o tome donesu ljekari. Većina slučajeva se desi osobama preko 50 godina. Međutim, rak crijeva može pogoditi i osobe mlađih godina. Muškarcima je češće dijagnosticiran rak nego ženama.

Mjere korištene za liječenje raka crijeva mogu varirati od dijela crijeva koji je pogođen. Najkorištenija forma tretmana je operacija. Ona može biti kombinovana sa hemoterapijama, radioterapijom ili biološkim liječenjem. Ako se otkrije u ranijem stadiju, može se izliječiti u potpunosti. Međutim, ako se kancerogeni tumor ne može odstraniti operacijom, onda liječenje može biti nemoguće.

Facebook komentari